Katrijn Van Giel

Katrijn Van Giel

Katrijn Van Giel

Katrijn Van Giel

Katrijn Van Giel

Katrijn Van Giel

Geweest

Zaterdag 9 dec 2017 om 20:00

Het nieuwstedelijk
Vuur

  

 Lees hier meer over

 

Samen met de muzikanten brengt Jonas Van Thielen op sobere, meeslepende wijze het relaas van één dramatische nacht die een hele gemeenschap op zijn kop zet en in diepe rouw hult.

23 januari 1974. Er breekt brand uit op het college van Berkenbos, Heusden-Zolder. Drieëntwintig jongens in de slaapzaal van het internaat laten het leven. Niet enkel de regio, maar het hele land wordt in diepe rouw gedompeld. 41 jaar later interviewde theatermaker Christophe Aussems overlevenden, hulpverleners en nabestaanden. Hij probeerde het pijnlijke verleden te reconstrueren en ging op zoek naar hoe deze gebeurtenis nog steeds doorwerkt.

Aussems maakte Vuur vanuit zijn fascinatie voor ‘hoe een gemeenschap omgaat met verlies, hoe ze er in slaagt om vanuit een kwetsuur opnieuw kracht te vinden’. Hoe geef je acuut verlies een plaats? Hoe bepaalt zo’n ramp je verdere leven? En waarin vind je hernieuwde hoop als net dat wat hoop gaf, werd weggenomen?

Acteur Jonas Van Thielen (Ten oorlog, De leeuw van Vlaanderen) gaat in Vuur op subtiele en meeslepende wijze op zoek naar antwoorden. Hij wordt bijgestaan door huismuzikant Bert Hornikx (HRNS, Astronaute) en frontvrouw Myrthe Luyten (Astronaute, Mad about Mountains). Zij brengen de soms snijdende maar vaker troostende muziek in de voorstelling.

 Vuur spreekt met die langzaam insluipende ontroering die we lang niet hebben ervaren in theater. 
— De Standaard

 Vuur leidt alle aanwezigen samen langs een spoor van woede en onmacht, naar een voorzichtige vorm van loutering. Het is een gedeelde ervaring om niet snel te vergeten. — De Morgen

regie/teks:t Christophe Aussems
spel: Jonas Van Thielen
muziek: Bert Hornikx & Myrthe Luyten
dramaturgie: Alexander Schreuder
tekst & dramaturgie: Els Theunis
muziekdramaturgie: Adriaan Van Aken
kostuum: Jorine van Beek
geluidsontwerp: Stefan De Reese
lichtontwerp: Kishan Singh
artistieke feedback: Stijn Devillé
Met bijzondere dank aan alle geïnterviewden.
Een coproductie met MUZE / In samenwerking met Sint-Franciscus College Heusden-Zolder, Gemeente Heusden-Zolder en Muziekodroom

REACTIES


1 reactie

Reactie plaatsen

  • sterren

    Isabelle De Smeyter
    71 weken geleden

    Als er 1 voorstelling is die je absoluut moet gezien hebben, dan is het deze. Gewoonweg prachtig. Zeer pakkende voorstelling met een bijzonder sterk acterende Jonas Van Thielen.

REACTIE PLAATSEN

Kalender

December 2017
ma di wo do vr za zo
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Genres

Cookies en Privacy

Deze website gebruikt cookies. Je kan dit uitschakelen in je browser, maar bepaalde delen van de website zullen niet langer werken. CC De Schakel respecteert je privacy. Raadpleeg onze privacyverklaring voor alle info.

Privacyverklaring

X

Er is iets misgegaan met het laden van dit evenement. Probeer het later nogmaals.