Geweest

Maandag 12 feb 2018 om 20:00

Film op maandag
The killing of a sacred deer

Steven is een succesvolle hartchirurg met een gelukkig gezinsleven. Hij heeft een stijlvolle vrouw en twee liefdevolle kinderen. Verbazingwekkend, want Steven geeft niet de indruk van de gewone soort te zijn. (Colin Farrell staat, net als in The Lobster zo onderkoeld te acteren dat het net niet grotesk wordt). Hij ontfermt zich over een getroebleerde tienerjongen. Waarom hij dat doet en hoe de dynamiek tussen hen ineensteekt, moet je vooral zelf ontdekken. Maar dat de situatie gedoemd is om volledig uit de hand te lopen, voel je van bij het kloppende openingsshot - beelden van een echte openhartoperatie. Een hoogst ongemakkelijke, licht verontrustende, maar duivels goed gemaakte film op de grens tussen grap en gruwel.

Niemand maakt films zoals de Griek Yorgos Lanthimos, die duidelijk zijn cultureel erfgoed beheerst. Het Griekse mythologische verhaal over Agamemnon die zijn eigen dochter moet offeren wordt in de verbeelding van Lanthimos een interessant werkstuk over schuld en boete, waar logica enkel bestaat in de hoofden van de personages, en waar esthetiek gelijke voet houdt met de waanzin van het verhaal. Dat verhaal is, in tegenstelling tot voorganger ‘The Lobster’, veel eenduidiger. Er is een fout gebeurd in het verleden die enkel op een bovennatuurlijke wijze kan gecorrigeerd worden. De invulling van het verhaal daarentegen is wat Lanthimos één van de interessantste hedendaagse regisseurs maakt.
 
Geen pure horror, wel een bovennatuurlijke tragedie van Yorgos Lanthimos. De Morgen ★★★★
Als je een drama van 2.500 jaar zo scherp kan maken dat het pijn doet aan de ogen, ben je een straffe regisseur. De Standaard ★★★★
Beeldenstormer Lanthimos tussen grap en gruwel. Knack Focus ★★★★
De logica volgend van een zich diep in je onderbewustzijn nestelende nachtmerrie. Humo ★★★★

REGIE : Yorgos Lanthimos
SPEELDUUR: 109 minuten
ACTEURS: Colin Farrell, Nicole Kidman, Barry Keoghan, Alicia Silverstone,… ea
GENRE: Drama
LAND: GB/Ierland (2017)
ORIGINELE TAAL: Engels gesproken, Nederlands en Frans ondertiteld

 

 

REACTIES

Er zijn nog geen reacties.

REACTIE PLAATSEN

Kalender

Februari 2018
ma di wo do vr za zo
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28

Genres

Er is iets misgegaan met het laden van dit evenement. Probeer het later nogmaals.