Geweest

Woensdag 24 jan 2018 om 20:00

Unie der zorgelozen / Stadsarchief Waregem
Pardon Service

De voorstelling in De Schakel werd geannuleerd maar wie wil kan gaan kijken in CC Het Spoor in Harelbeke op vrijdag 19 januari 2018 om 20u00.

'Pardon Service' is een volkse voorstelling over perceptie. Een verhaal van bloemkool en couscous, van zeedijk en souk. Een pleidooi voor menselijkheid en weerbaarheid, verantwoordelijkheid en bovenal, de kracht van vriendschap en liefde.

We zijn diep in de jaren vijftig. Beneden in de schachten kappen kompelkameraden Staf en Khaled samen uit de muren waar anderen zich aan warmen. Een kameraadschap in lengte van jaren, tot het noodlot toeslaat. Staf wordt stof, Khaled redt zich ternauwernood uit het ondergronds inferno. Met de zegen van Staf zal hij diens oogappel André vanaf nu de weg wijzen.

Het zijn de gouden tijden waarin André het leven ontdekt. De wereld bloeit open, de toekomst lacht iedereen toe. Aan zee smeedt André zijn eigen band of brothers met de kameraden Pierre, Eric en Oscar, bij Olga de roste in kolonie De Zonnegloed. Ze genieten er van de eerste vergezichten, en met Magda en Marie-Claire van de eerste vlinders. Maar daar volgen ook de eerste beproevingen. Gelukkig houdt Khaled het boek van Staf levend. Ge helpt uwe maat, maar zeker niet den dieperik in, hé André.

Als ze met zijn allen de korte broeken en rokken ontgroeien, begint de wereld voorgoed van kleur te veranderen. De bekoring loert overal, en niet iedereen lijkt even op zijn gemak met de nieuwe lichting kolenkappers. Op de terrasse bij Damienne worden de tongen geslepen. Voor de een reikt de wereld veelbelovend tot in de hemel, voor de ander dendert hij recht de afgrond in. In elk geval stelt hij de band of brothers duchtig op de proef. De degens kruisen, mekaar recht in de ogen kijken en kleur bekennen lijkt de enige manier om nog samen vooruit te raken. En niet vergeten waar de voiture vertrok. Want wat is er nu schoonder dan ne kameraad were de juiste bane tonen.

'Pardon Service' neemt je mee van de mijnschachten van Marcinelle tot de terrassen van Blankenberge, balancerend tussen eb en vloed, tussen bloemkool en couscous, tussen zeedijk en souk. Een pleidooi voor menselijkheid en weerbaarheid, verantwoordelijkheid en bovenal, de kracht van vriendschap en liefde.

Deze voorstelling is het theaterluik van het project Vamos Vacaturos van de provincie West-Vlaanderen in organisatie van het Stadsarchief van Waregem.

Tekst en regie: Geert Six
(prijs van de Provincie West-Vlaanderen Letterkunde 2014 voor Dramatische kunst)

Spel: Boulanouar Belgerais, Eline Dehens, Karolien Delaere, Roos Dooms, Bernard Goedefroidt, Martine Nuyttens, Bruno Nys, Lieve Vanhoutte, Isabel Vanluchene, Cristine Van de Voorde, Marcel Sabbe, Mieke Six en Johan Walgraeve;

Assistentie en productie: Roselein Detavernier; Dramaturgie: Joon Bilcke; Licht en techniek: Bram Lievens; Affichebeeld: Stefanie Tanghe en Bruno Tytgat; Productie: Unie der Zorgelozen i.s.m. Vamos Vacaturos

Organisatie: Stadsarchief Waregem i.s.m. CC De Schakel

REACTIES

Er zijn nog geen reacties.

REACTIE PLAATSEN

Kalender

Januari 2018
ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Genres

Cookies en Privacy

Deze website gebruikt cookies. Je kan dit uitschakelen in je browser, maar bepaalde delen van de website zullen niet langer werken. CC De Schakel respecteert je privacy. Raadpleeg onze privacyverklaring voor alle info.

Privacyverklaring

X

Er is iets misgegaan met het laden van dit evenement. Probeer het later nogmaals.