De Huizen

De Huizen

Geweest

Woensdag 21 mrt 2018 om 19:00

Vrijheidsberoving anno 2018+
Hans Claus

Rondom Prison - over vrijheidsberoving nu en in de toekomst

Initiatief van 

Het plegen van misdrijven is van alle tijden en komt voor in alle samenlevingen, waarvan de bestraffing doorheen de eeuwen een zeer grote evolutie kende. Dit geldt in het bijzonder voor de vrijheidsberoving als straf. Het instituut gevangenis als vorm van vrijheidsberoving en de wijze waarop deze in België wordt uitgebouwd komt geregeld in de media, en veelal eerder negatief. De problemen worden vaak kwantitatief voorgesteld: teveel gedetineerden, te weinig plaats, te weinig personeel. Problemen die ook en vooral herstel en reïntegratie in de weg staan.

Een zinvolle detentie bereidt de gedetineerde immers voor op het leven na de straf. Een individueel oplossingsplan en een persoonlijke aanpak zijn daarbij noodzakelijk, net als het creëren van een positieve sociale rol en netwerk. Dat is nodig om vat te krijgen op de recidivecijfers. Nieuwe denkwijzen op detentie zijn noodzakelijk, en dit maatschappelijk besef is aan het groeien. Er is echter nog een lange weg te gaan, die veel debat en gesprek vergt om andere detentievormen te verkennen en maatschappelijk te aanvaarden. De gevangenis is heus niet de enig mogelijke vorm om die detentie te organiseren.

Hans Claus - inrichtingshoofd van de gevangenis van Oudenaarde - presenteert, in naam van vzw De Huizen, de resultaten van enkele jaren multidisciplinair denk-, reken- en tekenwerk. Kleinschaligheid, differentiatie en maatschappelijke verankering zijn de sleutelbegrippen. vzw De Huizen streeft naar kleinschalige, gedifferentieerde detentievormen op maat die beter verankerd en geïntegreerd zijn in het maatschappelijk weefsel.

Over Hans Claus

Hans Claus, Vlaanderens eigenzinnigste gevangenisdirecteur (Gent, Brugge, Dendermonde, Oudenaarde), breekt zich, samen met de Liga voor Mensenrechten en vzw De Huizen, al bijna dertig jaar het hoofd over het concept van de Belgische gevangenis van de eenentwintigste eeuw.

Kunstenaar (schilder, beeldhouwer, dichter ( 8 dichtbundels bij Uitgeverij P))
Criminoloog (Ugent 1984)
Mensenrechtenactivist (bestuurslid Liga voor Mensenrechten)
Gevangenisdirecteur sinds 1986 (Gent, Brugge, Dendermonde, Oudenaarde) 
Secretaris vzw de Huizen
 

Over Rondom Prison

Vrijheidsberoving anno 2018+ kadert in de educatieve reeks 'Rondom Prison', waarin we de vraag stellen hoe de samenleving omgaat met 'misdaad, straf en herstel', nu en in de toekomst. Rond dit beladen (ethische) thema vervallen burgers en media vaak in een zeer gepolariseerd verhaal. Tijdens dit vormingstraject dagen we je uit tot genuanceerde reflectie, verdieping en dialoog omtrent deze maatschappelijke uitdaging, en scheppen we kansen om gesloten werelden een stukje te openen.
•‘Rondom Prison’ is een initiatief van De Rode Antraciet, Vormingplus MZW, Hulp- en dienstverlening Open Gevangenis Ruiselede, Vives - maatschappelijke veiligheid, CAW ZW-Vlaanderen, Bond Zonder Naam en Moderator - Forum voor herstelrecht en bemiddeling
•Maak kennis met de volledige reeks Rondom Prison
•Volg Rondom Prison via de blog en Facebook

REACTIES

Er zijn nog geen reacties.

REACTIE PLAATSEN

Kalender

Maart 2018
ma di wo do vr za zo
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

Genres

Er is iets misgegaan met het laden van dit evenement. Probeer het later nogmaals.