Geweest

Dinsdag 9 okt 2018 om 10:00

AARDVORK
5+6 LO / Franzerl

School & Schakel

5 + 6 lager | € 5

Franzerl is een voorstelling over het leven en werk van componist Franz Schubert.

Franzerl is 8. Zijn vader geeft hem zijn eerste vioollessen. En hij zingt zo mooi dat zijn zangleraar er van moet wenen.
Franz is 12 en hij is verliefd. Op Therese. Therese Grob. Maar zij ziet hem niet staan. Schubert is 17. Hij schrijft zijn eerste lied. En een jaar later 4 opera’s, twee symfonieën, 144 liederen, een strijkkwartet en twee pianosonates. In één jaar. Franz wil trouwen met Therese, maar hij heeft niet genoeg geld. 1824.
Schubert is 27 en hij is zo arm als de straat. Hij wordt ook ziek en als zijn goede vriend Ludwig van Beethoven sterft zegt hij: ‘ik ben de volgende om te gaan’. 1828. Franz gaat dood. Hij is 31 jaar. Op zijn graf staat: ‘De dood begroef hier een rijk bezit, doch nog schoner verwachtingen’. Want de muziek van Franzerl blijft altijd bestaan.

Met de biografische muziektheatervoorstelling Franzerl brengen pianiste & zangeres Elisabeth De Loore en theatermaker Koen Boesman de muziek van Schubert weer tot leven. Op de scène: een piano, verhuisdozen, een berg partituren, een trekpaardje en een afwezige vader. In de wervelende vorm van verteltheater mixen zij muziek met het levensverhaal van Schubert, zang en piano, vertellen en spelen, … Op deze manier brengen ze klassieke muziek tot op de schoot van de kinderen. Met het levensverhaal van Schubert als gids krijgen kinderen op een theatrale manier toegang tot de betekenis en emotionaliteit van klassieke muziek.

 

 

Download hier de lesmap.

 

--

 

Extra: omkaderende workshop op school.


Schubert leerde piano op zijn 4, schreef muziek van in de lagere school en componeerde zijn eerste volledige werk als hij 15 was. Componeren is geen vreemde kunst, je kan het leren. Speel met de noten en de woorden en plak ze aan elkaar tot leuke liedjes.

In deze workshop gaan de kinderen zelf aan de slag als componist. Via speelse methodieken ontdekken ze een paar basisprincipes van hoe je een tekst (gedicht) omzet in muziek – net als Schubert meer dan 200 jaar geleden. Ze onderzoeken ook hoe je een lied brengt voor een publiek. We hangen dit op aan enkele liederen en momenten uit het leven van de jonge Schubert. De kinderen leren op die manier een paar basisbegrippen uit de muziek, ontdekken wat het is om componist en dirigent te zijn en om op een podium te staan. Ze maken tegelijk kennis met de componist Schubert. Ze zijn op die manier goed voorbereid om volop te genieten van de voorstelling Franzerl.

Wie: muziek/theaterdocent
Aantal deelnemers: max. 25 lln./begeleider
Waar: ruim lokaal op school
Materiaal: een digibord of beamer met scherm + geluidsinstallatie met externe aansluiting (mini-jack) + kladpapier + potloden
Duur: 75 minuten
prijs: € 2,5/leerling met een minimum € 41/groep/begeleider
De school zorgt voor 2 groepen of bekijkt in overleg met CC De Schakel de mogelijkheid om een koppeling te maken met een school uit de buurt.
Inschrijven via: veerle@ccdeschakel.be
 

 

Van en met: Elisabeth De Loore, Koen Boesman en Pieter De Praitere

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

REACTIE PLAATSEN

Beoordeling

Kalender

Oktober 2018
ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Genres

Cookies en Privacy

Deze website gebruikt cookies. Je kan dit uitschakelen in je browser, maar bepaalde delen van de website zullen niet langer werken. CC De Schakel respecteert je privacy. Raadpleeg onze privacyverklaring voor alle info.

Privacyverklaring

X

Er is iets misgegaan met het laden van dit evenement. Probeer het later nogmaals.