Geweest

Dinsdag 12 feb 2019 om 20:00

Darwin en ons dagelijks gedrag
Mark Nelissen

Met het wegvallen van de vroegere (kerkelijke) moraal en de oude, zogezegde zekerheden vraagt we ons meer en meer af wie we zijn en hoe het verder moet. We schelden elkaar op de sociale media uit voor ‘Gutmensch’ of ‘racist’, maar blijken allemaal diep in onszelf meer dan ooit te twijfelen. We stellen ons terecht dagelijks vragen over ons doen en laten. Vaak gaat het over triviale dingen die ons plots emotioneel raken, maar als we eens grondig willen nadenken, meer de fundamenten van ons gedrag willen vinden, dan blijken de zaken toch niet zo vanzelfsprekend te zijn. Darwin kan met zijn geniale evolutietheorie veel bijdragen tot het vinden van antwoorden op deze vragen.

 
In het Nederlandse taalgebied heeft professor Mark Nelissen enkele zeer toegankelijke boeken geschreven die veel oplossingen bieden voor zaken die we zo normaal vinden, maar die meestal wortelen in een zeer ver verleden en ons kunnen helpen een gefundeerd mensbeeld te vormen. Gedrag is immers een bijzonder complex gegeven. In zijn boek 'De bril van Darwin' beschrijft hij het principe van natuurlijke selectie en gaat na in hoeverre dit toepasbaar is op ons gedrag en het cluster taal, bewustzijn en communicatie.

 
Prof. em. dr. Mark Nelissen is professor in de gedragsbiologie aan de Universiteit Antwerpen en lid van talrijke internationale adviesraden. Zijn jongste bestseller, 'Eindelijk oud', legt uit hoe Darwin je kan helpen om gelukkig ouder te worden.

• di 12 feb.
• 20.00u – 22.00u
• € 7/avond - € 15/cyclus
• TIP: Combineer met de lezing Democratie, diversiteit en neo-fascisme op 5 februari en de lezing De mens als wegwerpwerker op 26 maart en betaal slechts € 15 voor de 3 lezingen.
• partner: Humanistisch Vrijzinnige Vereniging Waregem    

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

REACTIE PLAATSEN

Kalender

Februari 2019
ma di wo do vr za zo
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28

Genres

Cookies en Privacy

Deze website gebruikt cookies. Je kan dit uitschakelen in je browser, maar bepaalde delen van de website zullen niet langer werken. CC De Schakel respecteert je privacy. Raadpleeg onze privacyverklaring voor alle info.

Privacyverklaring

X

Er is iets misgegaan met het laden van dit evenement. Probeer het later nogmaals.