MO*

MO*

Geweest

Dinsdag 26 mrt 2019 om 20:00

De mens als wegwerpwerker
Herman Loos

Elke dag lezen we in de kranten en horen we in de media over de globalisering en de mogelijke gevolgen voor ieder van ons. We worden om de oren geslagen met termen als 'anti-globalisering', 'anders-globalisering', 'nieuw nationalisme', 'patriottisme' en 'identiteit'. Maar wat betekent dat concreet voor de jongeren op zoek naar werk?

 
Dat heeft Herman Loos aan den lijve ondervonden toen hij in 2011 naar het zuiden van Frankrijk trok in de hoop de Belgische ‘ratrace’ te verlaten. Al gauw ondervond hij dat zijn diploma er niet veel waard was en sukkelde hij van het ene klusje in het andere. Hij werd – in zijn eigen woorden – een ‘wegwerkwerknemer’, die keihard werkte voor een hongerloontje, vaak zonder de zekerheid of hij de week daarna weer welkom was. De werkelijkheid van de flexwerker openbaarde zich. De façade van het aanleren van nuttige vaardigheden in een callcenter tewerkgesteld door de Franse VDAB tot de lichtheid van dozen plooien werden er doorprikt.

 
Op zijn CV prijkt nu, na medewerker aan de KU Leuven, ook ganzenpluimer, ophaler van gevogelte, podiumbouwer, elektricien, wijngaardsnoeier, thuisleerkracht, magazijnier, schilder-plamuurder, rekkenvuller en installateur van elektronische etiketten. Zijn wedervaren en analyse heeft hij onlangs beschreven in een meeslepend boek: 'Menselijke grondstof - over leven op de bodem van de Europese arbeidsmarkt'.


Herman Loos is socioloog, was medewerker aan de KU Leuven en schreef voor MO* en Apache voor hij naar Frankrijk vertrok. Momenteel is hij docent aan de hogeschool Odisee te Brussel en de AP-hogeschool te Antwerpen.

• di 26 maa.
• 20.00u – 22.00u
• € 7/avond - € 15/cyclus
• TIP: Combineer met de lezing Democratie, diversiteit en neo-fascisme op 5 februari en de lezing Darwin en ons dagelijks leven op 12 februari en betaal slechts € 15 voor de 3 lezingen.
• partner: Humanistisch Vrijzinnige Vereniging Waregem   

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

REACTIE PLAATSEN

Beoordeling

Kalender

Maart 2019
ma di wo do vr za zo
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Genres

Cookies en Privacy

Deze website gebruikt cookies. Je kan dit uitschakelen in je browser, maar bepaalde delen van de website zullen niet langer werken. CC De Schakel respecteert je privacy. Raadpleeg onze privacyverklaring voor alle info.

Privacyverklaring

X

Er is iets misgegaan met het laden van dit evenement. Probeer het later nogmaals.