Cultuurcentrum De Schakel
Ilke Cop

Ilke Cop wint de Gaverprijs 2024

zo 14 jan 24

De Gaverprijs, georganiseerd door cc De Schakel, de Cultuurraad, Be-Part en het Stadsbestuur van Waregem, kent haar laureaten en winnaars. Deze tweejaarlijkse wedstrijd voor hedendaagse schilderkunst is aan haar twintigste editie toe en wordt beschouwd als de meest vooraanstaande prijs voor schilderkunst in ons land. Ze biedt een platform voor kunstenaars om hun artistieke relevantie en unieke visuele taal aan een breed publiek te presenteren.

Ruim 180 kunstenaars uit Vlaanderen en Nederland vonden hun weg naar de stad van het paard en lieten hun werken beoordelen door de vakkundige jury onder leiding van Jo Coucke. Voor deze editie werden 11 kunstenaars geselecteerd voor de tentoonstelling in Be-Part.

De winnaar van deze editie werd Ilke Cop (1988) uit Anderlecht. Juryvoorzitter Coucke omschreef haar werk als volgt:

 “Het werk van Cop getuigt van een opmerkelijke combinatie van creatieve moed en technische vaardigheid. Haar gedurfde en kritische beeldmontages, waarin diverse motieven naadloos samenvloeien, tonen een diepgaand begrip van kunsthistorische, allegorische en autobiografische elementen. Als autodidact, na een opleiding in kunstwetenschappen, heeft ze zich in slechts enkele jaren weten te profileren als schilder van formaat. Haar vakkundige aanpak van het grote(re) formaat getuigt van een volwassenheid en beheersing die haar werk onderscheiden. Een opmerkelijk kunstenaar die met haar eigenzinnige stijl en expressieve zelfportretten de jury heeft weten te imponeren.”

Zij mocht het prijzengeld van 5.000 euro in ontvangst nemen en krijgt een solotentoonstelling in 2025. Het winnende werk ‘Bountiful III’ uit 2022 wordt opgenomen in het kunstpatrimonium van stad Waregem.

De tweede prijs ter waarde van 2.500 euro gaat naar de jongste deelnemer, de 19-jarige Jarne Elsen (2004) uit het Vlaams-Brabantse Nieuwrode. Elsen stuurde een zeer homogene inzending van twee gelijk grote doeken in, die uitblinken door de verbluffende combinatie van een intrigerend maar leesbaar narratief in een nadrukkelijke, picturale materialiteit.

Een opwindende toevoeging aan deze editie is de publieksprijs t.w.v. € 500 aan schildersmateriaal, geschonken door Claessens Artists’ Canvas. Dit jaar krijgt het publiek voor het eerst de kans om deel te nemen aan het beslissingsproces. Via een exclusieve online tentoonstelling kunnen kunstliefhebbers van 13 januari tot 23 februari stemmen op hun favoriete kunstwerk. De winnaar van de publieksprijs wordt op 24 februari bekendgemaakt tijdens de finissage van de tentoonstelling.

De tentoonstelling van de laureaten en de geselecteerde werken loopt nog tot 24 februari in Be-Part van cc De Schakel en is van donderdag tot zondag geopend van 14.00u-17.30u. 

 

Expo Gaverprijs 2024

  • zaterdag 13 januari t/m zondag 24 februari 2024
    Van donderdag tot zondag open van 14.00u tot 17.30u / met uitzondering op 24.02 (van 11.00u tot 13.00u)
  • Be-Part, Gemeenteplein 10 -  8790 Waregem
  • Gratis toegang
  • Meer info? Klik hier.