Cultuurcentrum De Schakel

Naam voor nieuwe cinema en extra zaal gevonden.

wo 6 apr 22

De nieuwe naam voor de voormalige zalen van bioscoop Cinéstar is bekend.  Samen met het stadsbestuur hebben we gekozen voor de naam Schakelbox. “Dat dekt de naam van de uitbreiding. We nemen de ter ziele gegane Cinéstar over en verbouwen zaal 1 naar een vlakke vloerzaal en zaal 2 tot cinemazaal.” Liet onze directeur Dave Van Robays in het Nieuwsblad optekenen.

De uitbreiding in het Pand krijgt de naam Schakelbox, een naam gedragen door het personeel, raad van bestuur en het Waregems stadsbestuur. 

Sympathisanten mochten vorige maand ideeën insturen. “We ontvingen in totaal meer dan tweehonderd voorstellen van burgers”, zegt schepen Pietro Iacopucci (CD&V). Samen met zijn collega’s van het stadsbestuur, de raad van bestuur en het personeel van De Schakel werd de knoop doorgehakt. “We kozen voor deze naam omwille van twee redenen. Zo is er een duidelijke verwijzing naar De Schakel en wijst het ook op de ‘black box’. We zochten bewust een overkoepelende naam die duidelijk maakt dat we het over een ander gebouw hebben. Schakelbox slaagt daarin.”

Met de opening van Het Pand zullen de nieuwe zalen voor de eerste keer toegankelijk zijn. Cc De Schakel start met de programmatie in beide zalen met een galaweekend dat start op woensdag 19 oktober met een officiële opening op zondag 23 oktober. Mooier dan dit kan het 50-jarig jubileum van cc De Schakel niet op gang getrokken worden.Meer over Schakelbox:

De cinemazaal wordt helemaal in ere hersteld voor een optimale beleving. De zaal telt 198 stoeltjes, exclusief plaatsen voor rolstoelgebruikers, bereikbaar via een daartoe voorziene plateaulift. De Schakel voorziet een hedendaagse programmatie met kaskrakers, familiefilms, art-house cinema, classics en de obligate speciallekes, dit 4 keer per week telkens op maandag 20.00u, woensdag 14.30u en 20.00u en zaterdag 17.00u. 

De tweede zaal wordt omgebouwd tot een vlakke vloer zaal. Om tegemoet te komen aan het hedendaagse podiumlandschap, en om kleiner en intiemer werk beter tot z’n recht te laten komen, creëert het cultuurcentrum een nieuw podiumvlak met een uitschuifbare publiekstribune met plaats voor 211 zitjes. Voor staande podiumconcerten, recepties en dergelijke kan deze tribune volledig ingeschoven worden en mogen ze ruim 300-tal mensen ontvangen. De zaal beschikt over een premium geluidssysteem en volledig ledgestuurde verlichting.

Beide zalen worden mee opgenomen in de externe verhuur van De Schakel waardoor (lokale) verenigingen en bedrijven ook gebruik kunnen maken van deze twee nieuwe professioneel uitgeruste zalen, naast de klassieke schouwburg. Het hele complex wordt aangepakt met uiterste zorg voor inclusieve toegankelijkheid, frequentiegestuurde ventilatie voor de optimale luchtkwaliteit en met de meest duurzame toepassingen.

Naast de twee zalen van de Schakelbox zal ook platform voor actuele kunst Be-Part z’n nieuwe vaste stek vinden op de derde verdieping van het Pand rechtover cc De Schakel.