Cultuurcentrum De Schakel
Tim Van Laere Gallery, Antwerp

Rinus Van de Velde

do 1 dec 22 19:30
do 1 dec 22
19:30
  • do 1 dec 22
    19:30 - 19:30Geweest

Rinus Van de Velde wordt wel eens beschreven als de James Dean van de Belgische kunstwereld, gekend als workaholic en steevast met sigaret in de mond. Op 1 december palmt hij de cinema van de Schakelbox in met een lezing over zijn werk, atelier en kortfilm 'La Ruta Natural'.

Hij neemt je mee in zijn verhaal als sofareiziger en in de zaken die hem inspireren. Rinus bouwde de laatste jaren een coherent oeuvre op, voornamelijk bestaande uit monumentale houtskooltekeningen. Aan de hand van zijn werk creëert Van de Velde een fictieve autobiografie: een verhaal waarvan hij zowel regisseur als hoofdrolspeler is. We zien de kunstenaar dan ook als een kameleon telkens opnieuw opduiken in zijn eigen verhalen.


Hoewel die tekeningen nog altijd een prominente rol spelen, evolueert het werk van Van de Velde steeds meer in de richting van een totaalinstallatie waarbij verschillende media worden gehanteerd. Daarom mag zijn tweede kortfilm 'La Ruta Natural' niet ontbreken.


La Ruta Natural

Een surrealistische roadtrip van zo'n 13 minuten in een geconstrueerd universum. De titel 'La Ruta Natural' is een palindroom, ook wanneer je hem omgekeerd leest, lees je hetzelfde. Van de Velde is er de regisseur van, maar een personage dat naar zijn beeltenis gemodelleerd is, speelt er ook een (hoofd)rol in.