Cultuurcentrum De Schakel

WinterWoordenNacht 2023

za 28 jan 23 19:30 - 22:00
za 28 jan 23
19:30 - 22:00

WinterWoordenNacht is hét literaire lichtpunt tijdens de donkere winterdagen. Met het thema 'stroom' als leidraad trekt het klankenfestival - in samenwerking met de Waregemse bib en de cultuurdienst van Stad Waregem - alle registers open met een mix van onbekende, opkomende en gevestigde schrijversnamen, muzikaal talent en knap illustratietalent.

Primeur voor WinterWoordenNacht is een podiumplaats voor de drie laureaten van het West-Vlaams kampioenschap Poetry Slam.

Ontdek hieronder de tijdslijn voor de avond
en het volledige programma:

 

Annelies Verbeke

Annelies Verbeke verscheen op de radar in 2003 met haar debuutroman SLAAP! waarmee ze de Vlaamse debuutprijs, het Gouden Ezelsoor en de Vrouw en Kultuur Debuutprijs won. In het Nederlandse taalgebied werd het boek meer dan 75000 keer verkocht en zette haar meteen op de kaart van de Vlaamse literatuur.


Annelies Verbeke rijfde ondertussen vele prijzen aaneen, waaronder de prestigieuze F. Bordewijk-prijs in 2015, en haar werk verscheen in 22 talen. In 2022 werden de Jana Beranováprijs en de Ultima aan haar toegekend. Kom haar ontdekken in de bib.

 

Hendrik Vos

Hendrik Vos is professor Europese politiek aan de UGent en is als columnist verbonden aan De Standaard. Hij probeert de Europese politiek op een begrijp­bare wijze uit te leggen en werd daarvoor bekroond met de Wablieft­prijs voor klare taal, samen met VRT-journa­list Rob Heirbaut.

In zijn meest recente boek ‘Dit is Europa’ doet Hendrik Vos een bijzonder leesbare poging de bouwwerf die Europa is te vatten. Het traject van de Europese eenmaking volgde geen vast patroon. Er was nooit een draaiboek en toch ontstond, stap voor stap, de Europese Unie. Met zijn boek schreef hij een geschie­denis van Europa die vertrouwd aanvoelt en toch verrast, die op basis van de kleine verhalen het grote avontuur vertelt.

 

Mira Feticu

Mira Feticu, geboren in Roemenië, woont en werkt in Nederland.  Ze schreef 'Mijn Liefdesverklaring aan de Nederlandse taal' en 'Al Mijn Vaders'. Binnenkort verschijnt haar nieuwste boek 'Geheugen, geschiedenis, lofzang'.

Tijdens Winterwoordennacht vertelt Mira over haar liefde voor de Nederlandse taal. Maar ook over hoe moeilijk het is om Nederlands te leren en een nieuwe cultuur, gewoonten en tradities te leren kennen. Het veranderde haar identiteit en haar leven. Daarbij legt ze de nadruk op de grote impact en rol die de lokale bibliotheek kan hebben. Een inspirerende lezing voor iedereen.

 

Sien Volders

Sien Volders (1983) studeerde kunstgeschiedenis en antropologie.

Haar debuutroman 'Noord' uit 2017, werd lovend ontvangen door de pers en genomineerd voor meerdere prijzen, waaronder de Bronzen Uil en de ANV Debutantenprijs. In 2021 werd haar roman 'Oogst' genomineerd voor de Libris Literatuurprijs. Volders woont en werkt in Gent.

 

Hind Eljadid (GEANNULEERD)

... is een Antwerpse woordkunstenaar en schrijver. Voor haar performatieve woordkunst won ze verschillende awards waaronder de VanDale spoken award, de BILL-award, de emancipatieprijs van VOEM, de El Hizrja literatuurprijs, ...

in haar plaats komt:
Loeke Vanhoutteghem

 

Loeke Vanhoutteghem

Loeke Vanhoutteghem (°1996, Kortrijk) is woordkunstenaar. Ze schrijft in diverse genres gaande van gedichten over lied- en theaterteksten tot uitdagende slam poetry. Binnen het poetry-slamlandschap ontpopte Loeke zich de laatste jaren als prijzenbeest. In 2020 en 2021 werd ze respectievelijk West-Vlaams en Gents Kampioen poetry slam. In 2022 werd behaalde ze ook nog de tweede plaats op het West-Vlaams Kampioenschap.

Loeke is verbonden aan het Letterzetter-collectief (het stadsdichterschap in Kortrijk) en geeft les in spoken word op Go! Kunstacademie De Poel Gent. Ze studeerde vergelijkende moderne letterkunde aan de Universiteit Gent en daarna autonome vormgeving aan KASK Gent. 

 


Laureaten van het West-Vlaams kampioenschap Poetry Slam
__

Nina Everaert werd in september 2022 West-Vlaams Kampioen Poetry Slam en stoot zo door naar het Belgisch Kampioenschap dat zal plaatsvinden in december. Nina beschrijft haar eigen repertoire als "Filosofische bedenkingen met een knipoog en een ferme portie zelfrelativering". Ze is momenteel stadsdichter van Damme.

Teddy Bair (Tom Demuynck), finalist van 2017, is als slamdichter al jarenlang actief. De kenners herkennen hem van Slambacht, het hoge ogen gooiende collectieve initiatief dat over heel Vlaanderen en daarbuiten met hun acties de aandacht blijft trekken.

 

olsan (GEANNULEERD) wordt vervangen door Johannes Is Zijn Naam:

 

Een last-minute verandering op het programma: omwille van een medisch probleem kan olsan straks niet afsluiten.  

Maar we vonden een waardige vervanger: Johannes Is Zijn Naam is het nieuwe soloproject van Johannes Verschaeve, frontman wijlen The Van Jets.

 

 

Auteurs aan tafel met Fien Sabbe:

Als afsluiter van WinterWoordenNacht 2023 worden alle deelnemende auteurs uitgenodigd door moderator Fien Sabbe voor een tafelgesprek waar ze gezamenlijk dieper in zullen gaan op de diverse thematieken uit hun werk, met specifieke aandacht voor de link met het thema ‘Stroom’. 

 


Beeldstroom - Filmstroom - Muziekstroom
__


Beeldstroom:
illustrator Flore Deman brengt al je stromende gedachten met veel plezier live tot leven op de grote ramen van de Schakelbox.

Filmstroom: In de cinema kun je genieten van een selectie poëtische kortfilms, gecureerd door Paul Demets en Hooman Jeddy.

Muziekstroom: verwen de oren en strek de benen op de deuntjes die Où est-ce pe n'este (lees: wespennest) in de foyer op je loslaten. Où est-ce pe n'este is het DJ duo met Waregemnaar Omar Hobo en zijn compagnon Flor Verdegem dat een scheut Brusselse eclectica aan WinterWoordenNacht toevoegt.

 

met steun van:

 

i.s.m.:
Praktisch

 

Vooraf

Om 18.00u. kan je in de Bibbox terecht voor de prijsuitreiking van de Georges Leroyprijs, een initiatief van Marnixring Waregem. Klik hier voor meer info.

 

Locatie

Winterwoordennacht 2023 gaat dit jaar door op 3 verschillende locaties. Zowel de Schakelbox, de raadzaal als de arena in de Bibliotheek liggen op wandelafstand van elkaar.

 

Stel zelf je programma samen

Ook op deze editie stel je zelf je programma samen. Anders dan op de voorgaande edities hoef je nu niet meer op de avond zelf te beslissen. Nadat je je ticket kocht, krijg je van ons een link waarin je digitaal je keuze moet doorgeven. Op de avond van het festival kan je je persoonlijk programma komen oppikken aan de balie in de Schakelbox. Meer info volgt in je mailbox.