Cultuurcentrum De Schakel

Jan Martens / GRIP.

Elisabeth gets her way
1 + 1 GRATIS actie: lees snel verder
do 24 nov 22 20:00 - 21:15
do 24 nov 22
20:00 - 21:15
  • do 24 nov 22
    20:00 - 21:15
    Inleiding om 19.15u door Lies Deschietere
    Schakelbox
    Geweest

Gedanst eerbetoon aan fascinerende componiste slalomt tussen bewegingsstijlen en muziekgenres.

1 + 1 GRATIS actie:

Soms is een voorstelling zo straf, dat je het met zo veel mogelijk mensen wil delen. Dus, je leest het goed: voor deze voorstelling mag je per gekocht ticket 1 iemand extra meebrengen. Met ander woorden: koop je 1 ticket, dan mag je 1 iemand extra meebrengen op de avond van de voorstelling. Koop je er 2, dan mag je 2 mensen meebrengen enzoverder.

Kocht je reeds tickets, dan geldt deze actie ook

PRAKTISCH: Kom tijdig naar cc De Schakel. Meld je aan de balie en krijg per gekocht kaartje, 1 ticket gratis.

--

Deze intrigerende solo van Jan Martens is een gedanst portret van de Poolse Elisabeth Chojnacka (1939-2017), een uitzonderlijk getalenteerde en gepassioneerde muzikante die medeverantwoordelijk was voor de revival van klavecimbelmuziek. Elisabeth gets her way wil een ode brengen aan deze bijzondere vrouw. De solo wordt gedragen door docu-audiofragmenten en een soundtrack die breed gaat, van Nyman over Montague tot Ligeti. Jan Martens is een buitengewone danser die verschillende bewegingsstijlen samenbrengt, net zoals Chojnacka met enkele eeuwen aan muziekgeschiedenis in de vingers moeiteloos door registers en genres heen slalomde.

Martens’ oog viel op Elisabeth Chojnacka tijdens het creatieproces van Any attempt will end in crushed bodies and shattered bones. Haar gevoel voor ritme en haar bereidheid om buiten de lijntjes te kleuren, maakten haar voor Martens een portret waard. Bovendien voedde ze als ‘muze’ van veel avant-gardecomponisten Martens’ denken over de relatie tussen schepper en vertolker.

Danser en choreograaf Jan Martens legt in zijn solo Elisabeth gets her way op zo’n ingenieuze en precieze manier de vinger op de vernieuwende betekenis van Elisabeth Chojnacka (1939-2017) dat je vol bewondering achterblijft.

De Volkskrant ★★★★★

Leuk weetje: Jan Martens' nieuwste groepsvoorstelling Futur Proche sluit deze zomer het Festival d'Avignon af op de befaamde Cour d'Honneur.  

Credits

Choreografie en dans: Jan Martens
Geluid documentaire: Yanna Soentjens
Lichtontwerp: Elke Verachtert
Kostuumontwerp: Cédric Charlier
Videomontage: Sabine Groenewegen
Outside eye: Marc Vanrunxt, Anne-Lise Brevers en Rudi Meulemans
Technische leiding: Michel Spang/Elke Verachtert
Productie: GRIP

www.grip.house/productie/elisabeth-gets-her-way