Cultuurcentrum De Schakel

Slalom

Film op maandag
ma 26 dec 22 20:00
  • Let op met kinderen tot 12 jaar
  • Geweld
  • Seks
  • Drugs- en/of alcoholmisbruik
ma 26 dec 22
20:00

Een film die met lef en in stijl slalomt langs tal van soortgelijke MeToo-verhalen die de afgelopen jaren binnen en buiten de sportwereld aan het daglicht kwamen, tot je er benauwd en ongemakkelijk van wordt. ★★★★ Focus Knack

De Franse steracteur Jérémie Renier kiest secuur zijn films uit. Als hij op de aftiteling staat, weet je dat het een sterke film wordt. Wat op het eerste zicht op een routineus drama lijkt, blijkt al snel een zelfzeker vertelde en gebalanceerde studie van misbruik in de sneeuwsport te zijn. 

Lyz, een 15-jarige middelbare scholier is toegelaten tot een prestigieuze skischool in de Franse Alpen.  De skischool is opgericht door ex-kampioen en de zeer ambitieuze Fred en zijn partner Lilou en heeft als doel jonge atleten te trainen tot de toekomstige Olympische kampioenen van Frankrijk. Lyz is nog niet erg ervaren en mist ook de emotionele ondersteuning van haar ouders die ver weg wonen. Fred en Lilou besluiten haar te helpen en Fred maakt het zelfs tot zijn persoonlijke doel haar dé ster van het Alpine skiën  te laten worden. Onder zijn invloed moet Lyz meer doorstaan dan alleen de fysieke en emotionele druk van de zware training, want Fred overschrijdt meerdere malen een verboden lijn. Helpt Lyz’s vastberadenheid haar het trainingsprogramma succesvol af te sluiten en te ontsnappen aan zijn dwingende greep?

Anders dan wat de titel je zou doen vermoeden, gaat Slalom er niet met een boog omheen als het even pittig wordt. De film is confronterend, bij momenten ongemakkelijk om naar te kijken, maar vooral heel eerlijk en puur. 

 

Slalom
Regie
Charlène Favier
Cast
Noée Abita, Jérémie Renier, Axel Auriant, Muriel Combeau
Speelduur
92 min
Releasedatum
do 7 okt 21
Jaar
2020
Land
Frankrijk, België
Taal
Frans
Ondertiteling
Nederlands
  • Let op met kinderen tot 12 jaar
  • Geweld
  • Seks
  • Drugs- en/of alcoholmisbruik

Met grote gevoeligheid en stille observaties levert Slalom een intelligente bijdrage aan het debat rond misbruik in de sportwereld

★★★★ Trouw