Cultuurcentrum De Schakel

Rebel

wo 25 jan 23 20:00
wo 25 jan 23
20:00
  • wo 25 jan 23
    20:00Geweest

Na een omweg langs Hollywood zijn de boezemvrienden Adil en Bilall terug in eigen land met een film om u tegen te zeggen. 

Tussen de eerder commerciële Amerikaanse projecten door, neemt Vlaanderens meest ambitieus regisseursduo de tijd om een erg persoonlijke film te draaien. Ze balanceren op een dunne koord door een film te maken over Syriëstrijders. Zoiets is absoluut geen evidentie, maar ze slagen erin om een sterk resultaat neer te zetten.

Kamal wordt door zijn mama uit het huis gezet omdat hij op het slechte pad geraakt is en ze wil haar jongere zoon Nassim hiervoor behoeden. Hij trekt weg uit Molenbeek, richting Syrië. In Syrië kan hij misschien oorlogsslachtoffers helpen en zo zijn leven beteren. Eens ter plaatse aangekomen wordt hij met enige dwang onder de vleugels van IS genomen en belandt hij in Raqqa. Ondertussen beloven radicale rekruteerders Nassim dat ze hem zullen herenigen met zijn grote broer Kamal. Leila, hun moeder, probeert al wat haar nog rest te beschermen: haar jongste zoon.

Een goede portie actie is zowat het handelsmerk geworden van Adil en Bilall. Geheel onverwacht bij dit soort plot voegen ze ook nog heel wat muziek toe. Zo laten ze Syriëstrijders een musicalnummer zingen en uiteraard doen ze dat werken. Rebel ging in première in Cannes en werd daar erg goed onthaald, in Waregem binnenkort ook?

 

Rebel
Regie
Bilall Fallah & Adil El Arbi
Cast
Amir El Arbi, Aboubakr Bensaihi, Lubnah Azabal
Speelduur
134 min
Releasedatum
wo 5 okt 22
Jaar
2022
Land
België
Taal
Arabisch, Engels, Frans
Ondertiteling
Nederlands
  • Let op met kinderen tot 16 jaar
  • Geweld
  • Grof taalgebruik

Verrassend genoeg leveren Adil El Arbi & Bilall Fallah met ‘Rebel’ hun rauwste, eerlijkste en – foert, we gaan het gewoon zeggen – beste film tot nu toe af.

★★★★ Het Nieuwsblad