Cultuurcentrum De Schakel

De Acht Bergen / le otto montagne

le otto montagne
ma 6 feb 23 - wo 8 feb 23
  • Niet schadelijk / alle leeftijden
€ 7,00 – € 9,00
ma 6 feb 23
-
wo 8 feb 23

Met De acht bergen hebben Felix van Groeningen en Charlotte Vandermeersch een duizelingwekkend mooie film gemaakt. Na een heel sterk najaar voor de Vlaamse film is dit de piek op de boom. – De Standaard

Enkele jaren terug kreeg Felix Van Groeningen de gelijknamige roman in zijn handen geduwd door een vriend. Het boek van Paolo Cognetti dat in maar liefst 38 talen werd vertaald, bleef enige tijd op de kast liggen. Tot plots de eigenaar van de filmrechten bij hem aanklopte. Hij besloot het literair werk onder de loep te nemen en het was liefde op het eerste gezicht. 

Van Groeningen zette zich samen met z’n vrouw, Charlotte Vandermeersch, achter de schrijftafel. Dat beviel hem zo goed, dat hij ze ook een plekje op de regisseursstoel gaf. Een niet te onderschatten opdracht, er werd gefilmd op erg uitdagende locaties in Italië. Dat het resultaat meer dan gesmaakt wordt, werd al duidelijk op het moment dat ze in Cannes met de juryprijs gingen lopen.

De Acht Bergen is het verhaal van de vriendschap tussen Pietro en Bruno, een jongen uit de stad en één uit de bergen. Ze sluiten vriendschap als ze elf zijn, met een vergeten stukje Alpen als koninkrijk. De kinderen worden mannen, hun levens strekken zich uit. Ze verliezen elkaar en vinden elkaar terug. Terwijl Bruno trouw blijft aan zijn berg, zwerft Pietro door de wereld. Een tocht in liefde en eenzaamheid, langs afkomst en bestemming, over vriendschap, leven en dood heen.

 

De Acht Bergen / le otto montagne
Regie
Felix Van Groeningen, Charlotte Vandermeersch
Cast
Luca Marinelli, Alessandro Borghi, Filippo Timi
Speelduur
147 min
Releasedatum
wo 14 dec 22
Jaar
2022
Land
Italië, België
Taal
Italiaans
Ondertiteling
Nederlands
  • Niet schadelijk / alle leeftijden

De acht bergen is een nieuw hoogtepunt in de menslievende, levensvierende cinema van Van Groeningen.

★★★★ De Standaard