Cultuurcentrum De Schakel

WinterWoordenNacht 2022

za 29 jan 22 20:00 - 23:00
za 29 jan 22
20:00 - 23:00
 • za 29 jan 22
  20:00 - 23:00
  Schouwburg
  Geweest

WinterWoordenNacht 2022 wordt volwassen.

In de 18de editie van het literair klankenfestival richten we - in samenwerking met de Waregemse bib - met trots de spotlights op en rond de marges van het literair en muzikaal landschap. Maak kennis met een mix van onbekende, opkomende en gevestigde schrijversnamen en rijp muzikaal talent in de schouwburg.

Waar we vorig jaar een tipje van de sluier konden lichten met QR-codes langs een winters warme wandeling, pakken we deze keer live uit met de volgende kleppers:

Programma

 • Josse De Pauw
  De bijna 70-jarige Josse De Pauw staat bij velen voor zijn uitzonderlijk acteerwerk. Wie zijn besteller Werk las, weet dat hij ook als auteur bij de groten gerekend mag worden. In zijn nieuwe boek In open veld gaat hij op zoek naar de bron van zowat vijftig jaar spelen en maakt hij - ook tijdens Winter Woorden Nacht - zijn persoonlijke balans op.

 • Tom America
  Muzikant, componist en kunstenaar Tom America maakt al decennialang muziek bij gesproken woorden. Veertien grappige gedichten van Delphine Lecompte interpreteert hij op een geheel eigen manier. We hadden Delphine er graag live bij gehad, maar omwille van een andere afspraak moeten we haar verontschuldigen.

 • Fleur Pierets
  Kunstenaar, journaliste, activiste en romanschrijfster, Fleur Pierets schreef met haar debuut Julian een ode aan haar overleden vrouw. Samen begonnen Fleur en Julian aan het nooit voltooide project te trouwen in alle 21 landen waar het homohuwelijk legaal is. Fleur moest in nauwelijks zes weken afscheid nemen van haar Julian. Ze schreef er een boek over, waaruit ze komt voorlezen. We verklappen je alvast de eerste zin: ‘Mijn favoriete liefdesverhaal is het onze …’

 • Matthias M.R. Declercq
  Matthias M.R. Declercq (1985) is schrijver en journalist voor onder andere De Morgen en het wielertijdschrift Bahamontes. In 2016 debuteerde hij met De val, waarmee hij tweede werd bij de Debuutprijs 2017. Begin 2021 zal een zesdelige documentaire uitkomen die geïnspireerd is op De val. Of misschien ken je hem van De ontdekking van Urk waarmee hij de Confituur Boekhandelsprijs in 2021 won.
   
 • Friends Are Magic
  Jason Dousselaere (Teddiedrum, Violent Husbands) en actrice Eva Binon nemen bekende klanken op de hak en spelen ze tussendoor eigen composities. Ze doen lachen, ontroeren, fronsen, opnieuw lachen, verwonderen en bestaan uit een charmante eenvoudige constructie: een jongen met een gitaar, een meisje met een pianootje. Meer moet het soms ook niet zijn. 

 • Gianni Marzo
  Vaste waarde in Isbells, Ansatz der Machine en Marble Sounds komt eindelijk naar buiten met solowerk. In oktober 2020 verscheen de debuutplaat van Gianni Marzo. Een plaat vol goeie songs, die zo catchy en herkenbaar zijn die je het gevoel geven al decennialang te bestaan. Ontdek het album The Vessel 29 januari in Waregem, op Winterwoordennacht 2022.

 • Jens Meijnen
  Met Xenomorf publiceerde Jens Meijnen een opvallend poëziedebuut, waarvoor hij al heel wat lovende besprekingen kreeg. Hij won met deze bundel de C. Buddingh’-debuutprijs en is daarmee de eerste Vlaming sinds Delphine Lecompte.

 • Valerie Tack
  De Kortrijkse schrijfster kunnen we omschrijven als lokaal, maar met ballen. Haar prozadebuut Rauw & alsof werd overladen met lof en we zijn ervan overtuigd dat jullie haar ook zullen smaken.

 • Studio 45
  If only my wife was 45 rpm! Met deze insteek draait studio 45 zijn favoriete vijvenveertig toerenplaatjes om jou te doen dansen. Bereid jouw schoenen en voeten voor op een lekkere mengeling van funk, hip hop, pop, reggae en disco.