Cultuurcentrum De Schakel

Hoe kunnen we een klimaatcatastrofe vermijden?

Dirk Holemans
di 19 apr 22 20:00 - 22:30
di 19 apr 22
20:00 - 22:30
  • di 19 apr 22
    20:00 - 22:30
    Oranje zaal
    Geweest

Hoe?    Heb jij een gezonde dorst naar kennis? Ben je nieuwsgiering van aard? Stel je dingen vaak in vraag?

Ha!    Welkom op deze lezing, opgebouwd rond een hoe-vraag. Deze expert ter zake vertelt - in een gemoedelijke sfeer - over zijn werk en passie.

 

In 1972 waarschuwde het eerste rapport van de zogenaamde Club van Rome reeds dat de wereldeconomie bezig was onze planeet en gezondheid te ondermijnen. Vijftig jaar later laten dikke IPCC-klimaatrapporten van de Verenigde Naties daarover geen wetenschappelijke twijfel meer bestaan. Maar waar vroeger het streefdoel was een opwarming van meer dan 1,5° C te vermijden, alarmeert het jongste rapport meer en meer over onherstelbare kantelpunten waarop het klimaat op hol zou slaan en geen weg terug meer mogelijk is. Inmiddels lijkt de klimaatbeweging na Covid herboren. En met de recente natuurrampen komt de klimaatverandering wel tastbaar dichterbij. De vraag blijft echter of en hoe we een klimaatcatastrofe kunnen vermijden?

Op die vraag geeft Dirk Holemans antwoorden. Dirk Holemans is coördinator van Oikos. Deze  denktank focust op economische modellen die mensen laten floreren binnen de grenzen van de planeet. Hij is tevens verbonden aan de onderzoeksgroep CRESC (Universiteit Antwerpen), waar hij onderzoek doet naar nieuwe burgerinitiatieven. Hij publiceerde o.m. Vrijheid & Zekerheid en Het Ecologisch Kompas en schrijft regelmatig in de media over actuele thema’s als klimaat- en energiebeleid.

Indien gecombineerd met de lezing van Monika Triest en Ludo De Brabander betaal je per lezing slechts 5 euro.

Partners:

 

 

Wanneer: di 19 apr.
Uren: 20.00u - 22.30u
Spreker: Dirk Holemans
Prijs: € 7 (€ 5/sessie indien geboekt samen met de lezing van Monika Triest en Ludo De Brabander)