Cultuurcentrum De Schakel
Ugo Dehaes

Ugo Dehaes

Simple Machines + Arena
I.k.v. RUIS presenteren we:
zo 25 sep 22
zo 25 sep 22

Fan van robots en alles wat mechanisch in beweging komt? Lees dan niet verder, want dit is een dag vol beleving en robotweetjes voor jou. De voorstelling is zo uniek en leuk dat de moeilijke taal hieronder alleen maar tijdverlies is. Tijd die je beter kan spenderen aan het bestellen van tickets.

Al sinds de oudheid is onze soort gefascineerd door het maken van en fantaseren over artificiële mensen en mechanische automaten. Het is dus geen wonder dat robots ondertussen alomtegenwoordig zijn in onze hedendaagse maatschappij. Wist je trouwens dat robots tegen 2030 meer dan 800 miljoen jobs zullen uitoefenen?

Ugo Dehaes onderzoekt onze fascinatie voor robotisering en past het toe in zijn eigen artistieke proces: hoe kunnen dansers vervangen worden door robots en hoe kan hij zijn rol als choreograaf overlaten aan artificiële intelligentie? De resultaten van zijn onderzoek komen aan bod in zijn Forced labor-cyclus, die bestaat uit de voorstelling Simple Machines en het installatieparcours Arena.

 

Simple machines
In Simple machines stelt Ugo Dehaes de evolutie naar machines die de wereld draaiende houden, in vraag. Hij investeert in robotmateriaal en creëert een voorstelling waarin de menselijke artiesten vervangen worden door artificiële intelligentie en robots. Robots die altijd beschikbaar zijn, nooit moe worden en niet vergoed moeten worden. 

Je neemt plaats rond een grote tafel waarop zich een voorstelling met kleine, erg organisch-ogende robots ontrolt. Doorheen de voorstelling evolueren ze naar complexere machines. Van heel dichtbij maak je mee hoe robots ontstaan, evolueren, leren bewegen, zich organiseren en een dansvoorstelling ontwikkelen.

 

Arena
Arena is een installatieparcours dat je langs verschillende eigenaardige robots brengt. Je ontdekt hoe de robots hun bewegingen inoefenen én krijgt de kans om zelf een aantal robots te besturen. Je vangt een eigenzinnige glimp op van een toekomstige wereld zonder menselijke lichamen. Maar of dit een utopie of dystopie zal zijn, daar mag je zelf over beslissen.
Voor iedereen vanaf 7 jaar.

 

Over Ugo Dehaes
Choreograaf Ugo Dehaes vertrekt bij het maken van zijn voorstellingen steeds vanuit de blik van de toeschouwer. Eerder dan te schermen met ingewikkelde concepten vraagt hij zich tijdens de creatie voortdurend af wat hij zelf graag op dat moment zou zien gebeuren op het podium. Op die manier deelt hij zijn eigen verwondering en fascinatie voor beweging met het publiek.

Door in te zoomen op een persoonlijk verhaal, zet hij zijn eigen eerste vonk om in iets herkenbaars voor iedereen. Daardoor biedt hij het publiek een andere manier aan om naar de wereld te kijken.

In het verleden focusten zijn sobere, radicale maar toegankelijke voorstellingen op de kracht van de dans en de dansers. Dehaes is immers gefascineerd door het menselijke lichaam en door de persoon die in dat lichaam leeft. De laatste jaren gaat hij een andere richting uit en richt hij zijn onderzoek op robots. Zo vraagt hij zich af hoe extreem je kan denken in de zoektocht naar efficiëntie en optimalisatie van de maatschappij. 

In 2011 was hij nog bij ons te gast met de verbluffende productie Dames. Toen nog met dansers, nu komt hij met robots. Van evolutie gesproken!

Credits

Simple Machines
Van: Ugo Dehaes 
Scenografie en compositie: Wannes Deneer 
Dramaturgie: Marie Peeters 
Silicone in samenwerking met Rebecca Flores 
Constructie tafel: Kristof Morel 
Productie: C-TAKT, kwaad bloed & Tuning People 

Arena 
Concept & installatie: Ugo Dehaes 
Muziek: Roeland Luyten 
Sokkels: H(art)wood (Helder Steemans & Laure Dehaes) 

www.kwaadbloed.com