Cultuurcentrum De Schakel
Sasha Onyshchenko

José Navas / Compagnie Flak

Aves
Europese première; exclusief voor België
wo 26 okt 22 20:00 - 21:00
wo 26 okt 22
20:00 - 21:00
  • wo 26 okt 22
    20:00 - 21:00
    Schakelbox, Waregem
    Geweest

Eén van de belangrijkste ambassadeurs van de hedendaagse dans komt met deze Europese première opnieuw naar Waregem. 

Danser/choreograaf José Navas (°1965) is ondertussen een stuk ouder dan cc De Schakel zelf. Voor een enthousiast publiek presenteerden we in het verleden de beklijvende solo’s: Miniatures, Personae en Rites. Met zijn bekende sobere en abstracte stijl danst hij in Aves over ‘zijn leven’ op het podium. 

Aves bestaat uit vier danssolo’s waar je een inkijk krijgt in het persoonlijke verhaal van José Navas en Bill Douglas. Beide dansers/choreografen leefden en werkten samen in New York en later in Montréal tot het overlijden van Bill ten gevolge van aids in 1996. Het hoogtepunt van hun samenwerking While Waiting, een choreografie van Bill en uitgevoerd door José, werd bekroond met een Bessie Award in 1994.

Op muziek van Bach, PJ Harvey, Billie Holliday and Dorothy Moore brengt hij een hoopvol en optimistisch eerbetoon aan zijn Douglas.

/// EXTRA ///

Deze voorstelling kadert in het tiendaags gala voor ons jubileum. We voorzien een verrassende beleving bij onze bus voor aanvang van de voorstelling:  

vanaf 19.15u /// Spoedcursus José Navas door dansdramaturge Lies Deschietere

 

BEKIJK HIERONDER EEN KORTE DOCUMENTAIRE
OVER 'AVES':

Over José Navas

De choreograaf José Navas ruilde als adolescent zijn geboorteland Venezuela in voor Montréal, een offer om te kunnen doen waar hij goed in is: dansen. In 1991 creëerde hij er zijn eerste choreografie. Vier jaar later richtte hij Compagnie Flak op. José Navas danst intense soloshows vol emotie en construeert abstracte en boeiende groepsstukken. 

Hij is vaak op het oude continent te zien, zoals voor de drie solo’s die hij reeds in ons huis bracht. Het aantrekkelijke aan Navas' werk is vooral de buitengewone virtuositeit en kracht die zijn dans uitstraalt, te danken aan zijn gedegen klassieke training.

Credits

Choreografie, uitvoerder: José Navas
Lichtontwerp: Marc Parent
Kostuums: Sonia Bayes
Productie: Compagnie Flak (CAN)

www.flak.org