Cultuurcentrum De Schakel
Jimmy Träskilen

Sväng

Een adembenemende harmonica-aanval uit Finland.
zo 5 feb 23 17:00 - 19:00
zo 5 feb 23
17:00 - 19:00
  • zo 5 feb 23
    17:00 - 19:00
    Sint-Bavokerk, Sint-Baafs-Vijve

Sväng afficheert zichzelf als harmonicakwartet. Met een knipoog, want de Finse groep klinkt eerder als een volledig orkest met alleen maar … mondharmonica’s. 

Het ‘kleine’ instrument blijkt bij Sväng de basis van onbegrensde (swingende) mogelijkheden. 

De grooves van de zeldzame Harmonetta-harmonica gecombineerd met laagfrequente basharmonica zijn essentiële componenten van het kenmerkende geluid van de band.
Met Balkanritmes en -melodieën, swingende ragtime, sombere tango's, wereldmuziek met een Scandinavische signatuur en wilde improvisaties is Sväng waarschijnlijk ‘s werelds beste mondharmonica-act die verrast en bekoort. Met hun melodieus, hijgend en bij momenten roesverwekkend geluid slepen ze je mee in een onstuimige, opzwepende en onweerstaanbare folknamiddag.

Over de muzikanten

Eero Grundström - chromatische en diatonische harmonica's - bespeelt naast de harmonica vele andere instrumenten (vooral piano en harmonium) en werkt - ook voor Sväng - als componist en arrangeur. Eero is een waar improvisatiegenie en is thuis op alle muzikale terreinen: van rock tot klassiek, van experimenteel tot pop. 

Filip Jers - chromatische & diatonische harmonica's - wordt door muziekcritici vaak de "Zweedse sensatie op de mondharmonica" genoemd. Jers heeft een adembenemende speeltechniek op zowel de chromatische als de blues harp en bespeelt ook de basharmonica. Stilistisch schakelt hij met gemak tussen jazz, blues, folk, klassiek en ook pop - zoals blijkt uit een lange lijst van samenwerkingen met muzikanten uit de meest uiteenlopende stijlen. 

Jouko Kyhälä - Harmonetta, chromatische & diatonische harmonica's - studeerde in 1999 af aan de afdeling volksmuziek van de Sibelius Academie, als eerste mondharmonicaspeler die dat deed. Naast zijn touractiviteiten heeft hij in 2007 een licentie gekregen en heeft hij de titel van "Doctor artium of Harmonica" - waarschijnlijk de eerste ter wereld en doceert hij harmonica en improvisatie aan de Sibelius Universiteit. Jouko is zowel Sväng's vroedvrouw als "master mind", en binnen het kwartet bespeelt hij meestal de Harmonetta, een kruising tussen een accordeon en een harmonica, ontwikkeld door de firma Hohner in de jaren vijftig, waarop met name akkoordbegeleidingen uitstekend kunnen worden gespeeld. 

Pasi Leino – basharmonica - is het oudste bandlid en verantwoordelijk voor de laagste frequenties, die hij ontlokt aan de toasterachtige basharmonica. Pasi is het enige bandlid dat niet is afgestudeerd aan de Sibelius Academie - maar tegelijkertijd ook de enige in heel Finland die de basharmonica beheerst. 

Eero Turkka - chromatische & diatonische harmonica's - raakte als kind geïnteresseerd in de bluesharp, speelde een paar jaar als straatmuzikant in St. -Petersburg en belandde uiteindelijk op de Sibelius Academie. Anno 2003 was Eero's praktijkdiploma compositie en improvisatie aan de Sibelius Academie de geboorte van Sväng. Zijn Romanian Suite geschreven en gearrangeerd voor harmonica kwartet was het eerste stuk waar Sväng aan werkte. Eero spreekt vloeiend Russisch en Bulgaars en heeft naast de blues een grote voorliefde voor Balkanritmes, die ook nu nog in het repertoire te horen zijn.

Credits

Met: Eero Turkka / Filip Jers, Eero Grundström, Pasi Leino en Jouko Kyhälä

www.svang.fi