Cultuurcentrum De Schakel
Tim Wouters

tg STAN & Maatschappij Discordia

Eg er vinden, Ik ben de wind
Een vertaling van de Noorse schrijver Jon Fosse.
vr 10 mrt 23 20:00 - 21:00
vr 10 mrt 23
20:00 - 21:00
  • vr 10 mrt 23
    20:00 - 21:00
    Nagesprek met Damiaan De Schrijver en Matthias de Koning
    Schakelbox

Zo nu en dan zetten tg STAN en Maatschappij Discordia hun tanden in een project dat ze tussen de drukke bedrijven door, tot een klein pareltje maken. Zo is het ook met Eg er vinden, Ik ben de wind van Jon Fosse. Matthias de Koning (Maatschappij Discordia) en Damiaan De Schrijver (tg STAN) vertalen de tekst van de Noorse schrijver en besloten het maar meteen op het podium te brengen.

Twee mannen zonder naam, simpel aangeduid als de Een en de Ander, ontmoeten elkaar weer na jaren nadat één van hen vertrok. Ze zitten samen in een denkbeeldige zeilboot op een tocht over de oceaan. Hun handeling is bedacht, verzonnen, en moet niet uitgevoerd worden maar denkbeeldig blijven. Zoals in veel van Fosses werk, is ook de taal belangrijk: dat wat niet gezegd wordt is minstens zo belangrijk als de wel uitgesproken woorden. Aan ons om de ruimte tussen de woorden te vullen. En aan de acteurs.

Wordt meegezogen in een melancholische dialoog tussen twee mannen die meanderen tussen eenzaamheid en verbondenheid. En zoals in veel van Fosses werk, is er ook een belangrijke taak voor taal weggelegd: dat wat niet gezegd wordt, is minstens zo belangrijk als de wel uitgesproken woorden.

De voorstelling werd geselecteerd door het Theaterfestival als een van de meest toonaangevende voorstellingen van het theaterseizoen.

 

Voorstellingen als Ik ben de wind en Voltaire verrijken de toneelspeelkunst en ze zouden eigenlijk het ijkpunt moeten zijn van alle theater. De eenvoud is echter een verraderlijke; erachter schuilt een oneindig rijke zeggingskracht en theatrale spanning.

Keuze van de criticus: Kester Freriks - Theaterkrant

tg STAN en Maatschappij Discordia zijn toneelspelersgezelschappen met een rijke geschiedenis en collectieve werkwijze. Ze ontstoffen teksten uit de toneelgeschiedenis en trekken ze naar het ‘hier en nu’. Dat doen ze door de teksten in een hedendaagse context te plaatsen, maar ook door een speelstijl die werkt vanuit de waarachtigheid van het moment in plaats van een herhaling van gespeelde sentimenten.

Credits

Tekst: Jon Fosse 'Eg er vinden' 
Vertaling: Maaike Van Rijn, Damiaan De Schrijver, Matthias de Koning 
Concept en performance: Damiaan De Schrijver, Matthias de Koning
Techniek: Tim Wouters 
Kostuums: Elizabeth Michiels 
Productie: tg STAN, Maatschappij Discordia

www.stan.be