Cultuurcentrum De Schakel

Joren Vandenbroucke en Annelies Van Hijfte

Drie geraniums op een vensterbank
Première
za 18 mrt 23
za 18 mrt 23

Dompel je onder in een hedendaagse performance van een nieuw collectief dat tot stand kwam dankzij ‘Eigen Kweek’, een initiatief dat jonge Vlaamse makers ondersteunt bij het begin van hun artistiek traject.

Drie geraniums op een vensterbank is een immersieve performance waarin drie kamerplanten een blik werpen op hun besnorde eigenaar: Patrick, een man van eind de dertig die eruitziet als een man van eind de veertig. Via virtual reality stapt men mee in de werkelijkheid die de man voor zichzelf opzette, maar waar hij onvermijdelijk in vast komt te zitten. Zijn drie geraniums kijken toe, zuchten en becommentariëren. Ze proberen doorheen de banaliteit van zijn dagelijkse routine te kijken, op zoek naar diepgang. Tot nog toe zonder succes. Patrick merkt niets van het existentieel onderzoek waar zijn kamerplanten in verzonken zijn en slurpt verder van zijn koffie, werkt zijn kant-en-klare lasagne naar binnen en maakt zich op om de volgende dag exact hetzelfde te doen.

 

Het publiek neemt plaats naast de geraniums en krijgt een intieme blik in dit schouwspel. Drie geraniums op een vensterbank is een verhaal over verzuchting en verveling, over groener gras en speling van het licht, over wachten en onderweg zijn. Joren Vandenbroucke en Annelies Van Hijfte brengen deze performance telkens voor een beperkt publiek van 10 personen in een lokale huiskamer. Vanuit hun achtergrond in animatiefilm en opera gaan ze aan de slag met virtual reality om het verhaal tot op de huid van het publiek te brengen. U zult de natte potgrond als het ware voelen. Allen welkom, Patrick laat de koffie alvast doorlopen.

Eigen Kweek is een talentontwikkelingstraject voor jonge podiumkunstenaars én aspirant zakelijk leiders. Het traject vindt plaats in Vlaams-Brabant, Antwerpen en West-Vlaanderen. Het initiatief ondersteunt theatermakers en circusartiesten die nog maar net zijn afgestudeerd en hun eerste stappen zetten als professioneel maker.

In elke provincie wordt één podiumkunstenaar of gezelschap gekoppeld aan één aspirant zakelijk leider. In West-Vlaanderen krijgen Joren Vandenbroucke en Annelies Van Hijfte samen met Judith Ameel de kans om een allereerste eigen productie te realiseren. Dit met voldoende tijd, ruimte, ondersteuning en budget.

Credits

creatie en spel: Joren Vandenbroucke en Annelies Van Hijfte
coaching en eindregie: Robbert&Frank Frank&Robbert
coaching zang: Frederik Martens
techniek en scenografie: Lucas Dewulf
zakelijke leiding en productie: Judith Ameel
credits beeld en vormgeving: Louise De Graeve
uitvoerend producent Klein Verzet / Eigen Kweek met ondersteuning van De Vlaamse Gemeenschap

Met dank aan Bij de buren (CC Het Perron Ieper, CC Blankenberge, CC Guldenberg Wevelgem, CC De Spil Roeselare, CC Het Spoor Harelbeke, CC De Steiger Menen, CC Brugge, CC de Brouckere Torhout, CC Knokke-Heist, CC Casino Koksijde, CC De Schakel Waregem, CC Het Leietheater Deinze, Schouwburg Kortrijk & CC De Grote Post Oostende).