Cultuurcentrum De Schakel
Jan Opdekamp

Eva Binon & Jason Dousselaere

Catharsis
vr 28 apr 23 20:00 - 21:00
vr 28 apr 23
20:00 - 21:00
  • vr 28 apr 23
    20:00 - 21:00
    Nagesprek met de makers
    Schakelbox

Actrice Eva Binon (Loslopend wild) en muzikant Jason Dousselaere (The Violent Husbands) werkten vorig seizoen samen in De Schakel aan Catharsis. Ze lieten onze residentieruimtes proper achter en beloven je met hun vertellingen emotioneel te zuiveren. 

In een wereld waar tegenstellingen tussen mensen beladen zijn door het gewicht van geschiedenis gaan ze op zoek naar de mogelijkheid tot catharsis, ook wel gekend als emotionele zuivering. Door een grillige stroom aan vaak humoristische verhalen proberen ze voor jou en zichzelf een vrolijke wedergeboorte af te dwingen.

Deze wilde raamvertelling cirkelt rond volgende vragen: Wat is vergeving? Hoe komt men tot vernieuwing? Wat is wraak? Is het nodig om alle schulden te wissen? Hoe kunnen we afstand nemen? Welk offer willen we brengen? Kunnen we communiceren? Is het mogelijk om los te komen van onze eigen geschiedenis, de cyclus van gezamenlijke of individuele identiteit? En wil je dat? 

Catharsis legt haar helende vinger op oude en moderne problemen. 

‘Catharis’ brengt een humoristische hulde aan de tragiek van ons bestaan. Ieder falen, elke mislukking wordt uitvergroot, tot ze lachwekkend wordt. De twee fabulanten vervormen existentiële feiten tot dolkomische en fantastische verzinsels.

Pzazz

Over de makers
Eva Binon is theatermaker en actrice. Jason Dousselaere is muzikant (The Violent Husbands, Teddiedrum) en theatermaker. Ze delen een ontzag voor de glorieuze, tot falen gedoemde mens. Ze kijken vol verwondering naar de wereld die meer en meer door de mens beheerst lijkt te zijn. Dat besef vervult hen met trots, angst en mededogen. Hun favoriete antwoord is humor. Samen maakten ze eerder Pygmalion en bouwen met Catharsis verder aan een drieluik. Met deze nieuwe voorstelling willen ze het begrip catharsis herdenken.

Credits

Tekst, concept en spel: Eva Binon, Jason Dousselaere 
Coaching Elisa Demarré en Marijke Pinoy 
Muziek Jason Dousselaere. 
Productie Frieda & Kc Nona