Gaverprijs 2018

Begin 2018 organiseren stad Waregem en cultuurcentrum De Schakel de zeventiende Gaverprijs-wedstrijd. Deze tweejaarlijkse wedstrijd voor schilderkunst is na de Young Belgian Art Prize wellicht de belangrijkste Belgische prijs voor schilderkunst. Vorige winnaars waren onder meer Manor Grunewald, Michiel Ceulers en Tine Colen, Lisa Spillebeen en Francis Bekaert.

Voor de overzichtstentoonstelling werden werken geselecteerd van:

Stijn Bastianen, Alice Chaplin, Robbe Dedrie, Joëlle Dubois, Dimitar Genchev, Pieter Jennes, Bart Kok, Pieter-Jan Martyn, Floris Van Look, Eline Vansteenkiste en Eva Vermeiren.

De winnaar van deze editie werd de 30-jarige Stijn Bastianen uit Aarschot, die gelauwerd werd voor zijn zeer rijke verbeelding. Hij brengt zijn schilderijen als verhalen vol humor en met een hoog teenage rock&roll-gehalte. Bastianen studeerde aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen, waar hij Masterdiploma’s behaalde in de schilderkunst en in de vrije grafiek. Hij mocht het prijzengeld van 5000 euro in ontvangst nemen en krijgt een solotentoonstelling in CC De Schakel in het voorjaar van 2018. Het winnende werk ‘Joga Island’ van 2017 wordt bovendien opgenomen in het kunstpatrimonium van stad Waregem.

De 19-jarige Robbe Dedrie werd bekroond met de tweede prijs (2500 euro), is afkomstig uit Kontich en maakte indruk bij de jury met zijn zelfportret en grote volwassen, figuratieve portretten. De Nederlandse Alice Chaplin (°1993) uit Made bij Breda, kaapte de derde prijs (1000 euro) weg met haar 3 totaal verschillende, maar toch héél nauwkeurig geschilderde werken. Illustratieve panelen die de impact van sociale media tonen, imponeerden de jury in die mate, dat ze van de Gentse Joëlle Dubois bedeelden met een Eervolle Vermelding.

Naast het bekroonde werk van de 4 bovenvermelde kunstenaars, vind je er ook nog werk van Dimitar Genchev uit Amsterdam, Pieter Jennes uit Antwerpen, Bart Kok uit Berchem, Pieter-Jan Martyn uit Avelgem, Floris Van Look uit Antwerpen, Eline Vansteenkiste uit Gent en Eva Vermeiren uit Sint-Amandsberg.

De tentoonstelling van de laureaten en de geselecteerde werken loopt nog tot 11 februari in de hal van CC De Schakel en is elke dag geopend van 10u-12u en 14u-17u. Het volledige juryverslag en alle info mbt. tot de werken vind je in de Gaverprijscatalogus 2018 die je hier kan downloaden.

 

 

Kalender

Augustus 2019
ma di wo do vr za zo
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

Genres

Cookies en Privacy

Deze website gebruikt cookies. Je kan dit uitschakelen in je browser, maar bepaalde delen van de website zullen niet langer werken. CC De Schakel respecteert je privacy. Raadpleeg onze privacyverklaring voor alle info.

Privacyverklaring

X

Er is iets misgegaan met het laden van dit evenement. Probeer het later nogmaals.