MAART kunstroute • Antichambre

buren

buren

24.03—26.03 (kunstroute)—30.04

Gastcuratoren Charlotte Crevits en Stéphanie Vandenecker presenteren tijdens MAART Kunstroute 2017 de groepstentoonstelling Antichambre in CC De Schakel. Antichambre brengt werk van:

buren (Oshin Albrecht (BE ,1986) en Melissa Mabesoone (BE, 1988))
Wouter Huis (NL, 1974)
KristinnPeter PeterKristinn (Peter Sattler (AT, 1981) en Kristin Guðmundsson (IS, 1984))
Ariane Loze (BE, 1988)
Emmanuel Van der Auwera (BE, 1982)
Ruud Rudy Vanmoorleghem (BE 1988)

Antichambre, ook wel een wachtkamer, vormt een zone tussen wat is en wat zal komen. De tentoonstelling bevraagt de specifieke eigenschappen van de expositieruimte – de foyer van een theaterzaal – en haar impact op menselijk gedrag. 

De foyer is de ultieme transitieruimte die de overgang vormt tussen de realiteit van de buitenwereld en de fictie van het theater. Het is een ruimte tussen zijn en schijn, maar ook een vlucht van de publieke ruimte naar de persoonlijke, intieme sfeer van de theaterzaal. De foyer is eveneens een plek waar een zekere artificialiteit zich opdringt. Het is de plaats waar mensen elkaar ontmoeten en napraten, lachen en drinken. De foyer als een tussenruimte met de dynamiek van 'kijken en bekeken worden’. Deze ruimte vormt, als een soort ‘antidote’ van de alomtegenwoordige ‘white cube’, tenslotte ook een uitdagend platform voor jonge kunstenaars.

De curatoren selecteerden kunstenaars waarvan hun artistieke praktijk dergelijke aspecten op diverse manieren benadert, ter discussie stelt of onderzoekt. Ze bewegen zich op de grens tussen fictie, realiteit, theater, beeldende kunst en interventie, en beklemtonen allen de toeschouwer als essentieel element van hun werk.

  • buren maakt enigmatische installaties over onbewuste sensaties en gevoelens, die gaan over streven naar geluk, een unieke identiteit en het onvermijdelijke falen ervan.

  • Door subtiele ingrepen verschuift Wouter Huis in zijn werken de grenzen van de mentale en architectonische ruimte, alsook die van de private en publieke ruimte.

  • In hun kunstpraktijk focussen KristinnPeter PeterKristinn op processen. Deze beginnen altijd met een eenvoudige actie, waarna een domino-effect ontstaat dat uniek is voor de specifieke locatie.

  • Ariane Loze vervult in haar video’s telkens de rol van zowel kunstenares, actrice als maker en zet hierbij vraagtekens bij de grenzen van het medium.

  • In zijn video’s onderzoekt Emmanuel Van der Auwera de impact van technologie en media op de menselijke identiteit. De rol van de toeschouwer speelt een cruciale rol in de beleving van zijn werk.

  • Ruud Rudy Vanmoorleghem stelt op de openingsavond voor het eerst zijn nieuwe alter ego Kim Berly voor. Muziek is er van de band KOO en visuals van Natche.

Op de openingsavond (vrijdag 24 maart) zijn er twee performances:

  • 21:00, oranje zaal: Ruud Rudy Vanmoorleghem, KOO x Natche (Hosted By Kim Berly)
  • doorlopend in de tentoonstellingsruimte: KristinnPeter PeterKristinn, in samenwerking met Elísa Lind Finnbogadóttir

Kalender

April 2019
ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Genres

Cookies en Privacy

Deze website gebruikt cookies. Je kan dit uitschakelen in je browser, maar bepaalde delen van de website zullen niet langer werken. CC De Schakel respecteert je privacy. Raadpleeg onze privacyverklaring voor alle info.

Privacyverklaring

X

Er is iets misgegaan met het laden van dit evenement. Probeer het later nogmaals.