Cultuurcentrum De Schakel


In maart gingen 7 leerlingen van het vibso in Waregem, tweede graad metaal, aan de slag met robotica en de toekomst.

Vanuit de vraag ‘wat zou een robot voor jou in de toekomst moeten doen?’ gingen ze aan de slag met collages, VR en 3D bricoleren om hun fantasie werkelijkheid te laten worden onder het deskundig oog van Nerdlab. Vanuit hun eigen routine ontwierpen de leerlingen verschillende speculatieve ontwerpen die je hier kan bezichtigen. Het was een zoektocht naar abstrahering, (on)mogelijkheden en automatisering. Stuk voor stuk zijn deze jongeren elke week een stap verder gekomen in het maken van hun eigen kleine installatie.

Alles wat je hoort in de soundscape werd door de jongeren opgenomen in samenwerking met Oo., in hun atelier op school.

 

Wout

Gefascineerd door verschillende tandwielen ontwierp Wout een kleine robot dat zijn xbox aan en uit kan zetten. Met een vleugje absurde humor erbij wou hij ook dat die je die zelf kan aanzetten met een drukknop.

Alicia

Technologie dient om het leven makkelijker te maken. Daarom koos Alicia ervoor om een robot te maken die vissen vangt. Maar in plaats van vissen, vangt deze robot haar controller.

Silke

Elke dag staat Silke op en moet haar bed opmaken. Heel vervelend wanneer je je snel moet klaarmaken voor school. Haar installatie maakt daarom automatisch haar bed op. 

Quinten

Quinten houdt enorm van zijn playstation, maar laat zijn bakje overal rondslingeren. Zijn installatie zorgt ervoor dat het bakje altijd aan de lijn hangt en niet kan wegvluchten. Zo kan hij vanuit zijn zetel het bakje naar hem toe laten komen.

Matis

Wat als het licht uitgaat en je TV automatisch opstart. Met deze gedachte maakte Matis een robot die voor hem de TV gaat aanzetten. Een robot-butler als het ware.

Sebastiaan

Sebastiaan heeft een passie voor treinen en tekenen. Vanuit deze hobby’s ontwierp hij een tekenrobot. Kijk goed en je ziet een tekening verschijnen. Sebastiaan was ook heel erg ambitieus waardoor zijn installatie niet helemaal af is geraakt.

Abdoul

Naast je bed opmaken in de ochtend moet je natuurlijk ontbijten. Abdoul dacht om dit te automatiseren. Daarom haalt deze robot voor Abdoul zijn brood uit de kast. In een vervolgstadium zou deze natuurlijk ook zijn boterhammen smeren, maar dat is voor een tweede prototype.