Cultuurcentrum De Schakel

EIGEN KWEEK: Drie geraniums op een vensterbank

Joren Vandenbroucke & Annelies Van Hijfte


Van 6 maart tot 18 maart werken animator Joren Vandenbroucke, sopraan Annelies Van Hijfte en zakelijk leider Judith Ameel in het kasteel van Potegem (Waregem) aan hun eerste voorstelling Drie Geraniums op een vensterbank.

Ze dompelen het publiek op 18 maart onder in een hedendaagse participatieve VR-voorstelling in een lokale huiskamer over het leven en onderbewustzijn van Patrick, een eenzame ziel op zoek naar zichzelf. (Alle voorstellingen in De Schakel zijn uitverkocht.)

Deze VR-performance van een nieuw collectief kwam tot stand dankzij Eigen Kweek, een initiatief dat jonge Vlaamse makers ondersteunt bij het begin van hun artistiek traject.

Over de voorstelling

Drie geraniums op een vensterbank is een immersieve performance waarin drie kamerplanten een blik werpen op hun besnorde eigenaar: Patrick, een man van eind de dertig die eruitziet als een man van eind de veertig. Via virtual reality stapt men mee in de werkelijkheid die de man voor zichzelf opzette, maar waar hij onvermijdelijk in vast komt te zitten. Het publiek neemt plaats naast de geraniums en krijgt een intieme blik in dit schouwspel. Drie geraniums op een vensterbank is een verhaal over verzuchting en verveling, over groener gras en speling van het licht, over wachten en onderweg zijn. Joren Vandenbroucke en Annelies Van Hijfte brengen deze performance telkens voor een beperkt publiek van tien personen in een lokale huiskamer. Vanuit hun achtergrond in animatiefilm en opera gaan ze aan de slag met virtual reality om het verhaal tot op de huid van het publiek te brengen. U zult de natte potgrond als het ware voelen, Patrick ruiken, zijn twijfels horen.


Over het team

Joren Vandenbroucke (Ieper, 1995) studeerde in 2020 af in animatiefilm aan het KASK in Gent met de eerste West- Vlaamse VR ervaring ooit getiteld ‘WUK?! Een virtual reality ervaring in het Algemeen Beschaafd West-Vlaams’. Gefascineerd door de performatieve beleving die deze VR installatie met zich meebracht is hij verder in deze richting op zoek gegaan naar de expressieve mogelijkheden van animatiefilm en VR. Dit is uitgemond in zijn huidige VR project: Drie geraniums op een vensterbank, waarin hij het schijnbaar oneindig geduld van kamerplanten in vraag stelt. Joren onderzoekt de grens tussen VR, animatie en theater en werkt daarnaast aan een kortfilm.

Annelies Van Hijfte (Gent, 1988) is een Belgische sopraan en veelzijdige muzikante. Als zangeres interpreteert en brengt ze een heel divers repertoire. Daarnaast is ze, al dan niet improviserend, ook actief als maker van eigen muziek. Ze zong operarollen als onder andere Mimì, Pamina, Dido, Poppea, The Governess, Helena en Euridice, en soleerde in producties van onder meer Opera Vlaanderen, Walpurgis, Muziektheater Transparant en NTGent.  
Annelies behaalde haar masterdiploma gitaar en klassieke zang in The School of Arts in Gent. Daarnaast studeerde ze ook aan de Opera Academy, The Guildhall School in Londen en nam ze deel aan de URIM Masterclasses in La Monnaie. Ze behaalde de eerste prijs in de wedstrijden New Tenuto en Bell’arte.

Judith Ameel (Brugge, 1999) studeerde Audiovisuele Kunsten/Radio aan het RITCS – waar ze in 2021 haar master behaalde – en voltooit momenteel de masteropleiding Culturele Studies aan de KU Leuven. Ze zet haar eerste stappen als productioneel en artistiek medewerker binnen de podiumkunsten. Zo werkt Judith als coördinator avondproductie bij Het nieuwstedelijk en als zakelijk en productioneel medewerker voor verschillende jonge theatermakers. Daarnaast is ze podcastmaker voor o.a. Student.be, Beursschouwburg en KU Leuven.

Robbert&Frank Frank&Robbert staan in voor de coaching en eindregie van Drie geraniums op een vensterbank, omwille van hun ervaringen met participatief theater en experimenten met virtual reality. Het Gentse kunstenaarsduo werkt op de grens tussen beeldende kunst en performance.

Eigen Kweek 

Eigen Kweek is een ontwikkelingstraject voor jonge podiumkunstenaars én aspirant zakelijk leiders. Het traject ontstond in 2015 in Vlaams-Brabant, en loopt momenteel in vier Vlaamse provincies. Eigen Kweek biedt jonge makers de kans om een professionele creatie te realiseren en te presenteren door hen een budget, zakelijke ondersteuning, coaching en een speelreeks doorheen culturele centra aan te bieden. Sinds 2023 dragen 55 cultuurcentra dit traject, met zakelijke ondersteuning door Klein Verzet (tot 2022) en Trappelend Talent (vanaf 2023), en - voor de lichting van 2023 - een presentatiemoment op Theater Aan Zee. 

Drie geraniums op een vensterbank is het West-Vlaams traject, gestart in 2022, en heeft een tournee van 18 speeldagen doorheen Vlaanderen. Drie geraniums speelt uitzonderlijk niet in culturele centra, maar in lokale huiskamers in de betreffende gemeenten.