Cultuurcentrum De Schakel

Karen Vermeren - Bauxite facade (werk in situ)

  • Van zaterdag 25 februari tot 26 maart 2023

Een bauxietmijn ligt aan de oorsprong van de opvallende aluminium gevel in messing kleur van Het Pand. De stenen passeren de afbakeningen van de site en ondergaan allerlei processen om getransformeerd te worden tot een industrieel blinkend materiaal en zich te nestelen in het nieuwe grid van het centrum.

Op de ramen van de erker van de Schakelbox schilderde Karen Vermeren - tijdens een korte residentie - visualisaties, die focussen op het traject van deze grondstoffen. Het werk staat stil bij ideeën over het antropoceen en nieuwe geologische materie. Gebouwen creëren hedendaagse fossiele sporen.

Over de kunstenaar

Karen Vermeren (°1982, Gent) behaalde een master in de Kunsten (schilderkunst) aan LUCA School of Arts, Gent (2005), en een Doctoraat in de Kunsten aan St. Lucas School of Arts & Universiteit Antwerpen (2018).

Ze nam deel aan verschillende kunstenaarsresidenties (o.a. Isola Comacina in Italië, Akureyri Studio in IJsland, Masereel Centrum in Kasterlee, The Arctic Circle in Spitsbergen, AIR Berlin Alexanderplatz, Cté Internationale des Arts Paris), kreeg verschillende beurzen van Kunsten en Erfgoed Vlaanderen en won de International Glass Prize.

Regelmatig stelt ze werk tentoon in België en het buitenland (o.a. MAS Antwerpen, Beursschouwburg Brussel, Lieux-communs Namen, Studio PRÁM Praag, European Triennial Mons, O-68 Gallery Velp NL, Espace des Femmes Paris). 

www.karenvermeren.beBauxite Facade werd mee opgenomen in de Maart Kunstroute.