Cultuurcentrum De Schakel
Robin Verslegers

EIGEN KWEEK: Nachtdieren

Atelier GLIP: Gina Beuk, Iris Donders, Patricia Kargbo, Lucie Plasschaert


Deze eerste productie van een nieuw collectief komt tot stand dankzij Eigen Kweek, een initiatief dat jonge makers wil ondersteunen bij het begin van hun artistiek traject. Veertien West-Vlaamse cultuurcentra schaarden zich achter dit initiatief en selecteerden uit een reeks projecten met West-Vlaamse banden de productie Nachtdieren als eerste ‘proefstuk’.

Vier jonge theatermakers komen terug naar onze theaterbox. Ze hebben er in oktober reeds gebrainstormd, geschreven en geïmproviseerd. In januari werken ze verder aan hun voorstelling Nachtdieren. De aller prilste scènes zouden ze graag aftoetsen bij hun toekomstig publiek. Samen met hen organiseren we een eerste try-out met enkele klassen van het 3de of 4de leerjaar. Wil je graag met je klas komen kijken? Neem contact op met veerle@ccdeschakel.be

Welke verborgen verlangens ontpoppen in het felle licht van de nachtwinkel?

Wanneer de nacht valt, ontluikt een andere wereld onder de verandering van het licht. Midden in de duisternis schiet een bordje met de neonletters ‘open’ aan. De nachtwinkel is klaar voor haar klanten. Ze is een mini-kosmos van onze samenleving. Telkens wanneer de deur opengaat, is het uitkijken naar wie binnenkomt. Naar die vele verborgen verlangens die ontpoppen in het felle licht van de nachtwinkel. Alles ligt in handbereik op deze plek, maar is dat ook werkelijk zo eenmaal terug buiten in de donkerte van de nacht?

De Grote Post maakte een podcast over hun creatieproces. Beluister hieronder:

Credits:

Lucie Plasschaert (°1998, Brugge) studeert in 2021 af aan de master Drama van het KASK. Ze maakt deel uit van het Gentse theatercollectief Camping Sunset, en speelde/speelt ook mee in voorstellingen van Studio Orka en Compagnie Cecilia.

Gina Beuk (°1994, Oude Wetering, NL) studeert in 2021 af aan de master Drama van het KASK. Ze is in 2020-2022 te zien in ‘et eind van het begin van het einde’, geregisseerd door Jetse Batelaan. In 2021 start ze met de voorstelling 'Mars' een langdurig onderzoek naar familie- en locatietheater.

Iris Donders (°1992, Breda, NL) is in 2020 afgestudeerd aan de master Autonome Vormgeving aan KASK. Ze is medeoprichter van PA\WS (performative arts workspace).

Patricia Kargbo (°1998, Brussel) is in 2020 afgestudeerd aan de master drama van het RITCS. Deze jonge speler uit West-Vlaanderen bracht haar solo ‘Race’ op het theaterfestival futur Liquide. In het seizoen 2019-2020 was ze te zien in voorstellingen van de KVS en Theater Antigone.

Een initiatief van Eigen Kweek, een netwerk van cultuurcentra dat jonge makers en aspirant zakelijk leiders ondersteunt in West-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en Antwerpen.

Met dank aan Bij de buren (CC Het Perron Ieper, CC Blankenberge, CC Guldenberg Wevelgem, CC De Spil Roeselare, CC Het Spoor Harelbeke, CC De Steiger Menen, CC Brugge, CC de Brouckere Torhout, CC Knokke-Heist, CC Casino Koksijde, CC De Schakel Waregem, CC Het Leietheater Deinze, Schouwburg Kortrijk & CC De Grote Post Oostende).