Cultuurcentrum De Schakel
Lien Peters

Ilke Cop - Once in a Blue Shroom 

  • Van zaterdag 28 september tot 3 november 2024
  • Opening: 26 september om 18.00u 
    Aansluitend kan je gratis naar de toekomstlezing van Herman Konings in de schouwburg. Gelieve hier je aanwezigheid door te geven.
  • Toegang: gratis
  • Openingsuren: 
    donderdag t.e.m. zondag van 14.00u tot 17.30u én tijdens avondvoorstellingen

Ilke Cop, geboren in 1988 te Merksem, werd op zaterdag 13 januari 2024 bekroond met de Gaverprijs. Deze prestigieuze prijs biedt haar de mogelijkheid om als eerste kunstenaar te exposeren in onze volledig vernieuwde expositieruimte.

Cop heeft een opleiding in kunstwetenschappen en maakte aanvankelijk naam met haar eigen modelabel. In de afgelopen jaren heeft ze zich als autodidact ook als schilder geprofileerd. Haar werk wordt gekenmerkt door gedurfde, disruptieve en kritische beeldmontages, waarin kunsthistorische, allegorische en autobiografische motieven – inclusief zelfportretten – samenkomen

In de gelauwerde tweede solotentoonstelling ‘Hardcore / Softspore’ van Ilke Cop bij Tatjana Pieters Galerie exploreert de kunstenaar een nieuw wereldbeeld met een reis door het mycelium, het universum van de paddenstoelen. Voor ons huis presenteert Cop een expositie die deze nieuwe doeken combineert met haar post-apocalyptische werken die het oeuvre inspireerden.

De zeer aanwezige figuur van de kunstenaar, soms naakt, lijkt ons eerder intellectueel dan fysiek uit te dagen. Cop's praktijk kan gezien worden als onderdeel van een pertinente figuratieve stroming waarin het (vrouwelijke) lichaam niet langer benaderd wordt vanuit een objectiverende blik, maar vanuit een zelfbewust perspectief. 

 

 

Met de steun van

Over de kunstenaar

Ilke Cop (BE, 1988) woont en werkt in Brussel, België. In 2010 behaalde ze een masterdiploma in Kunstgeschiedenis, waarna de kern van haar ideeën en visie begon te groeien. Tot 2021 runde ze een bekroond en duurzaam modemerk (ILKECOP). Eind 2018 begon ze haar kunstpraktijk te verkennen. Ze is lid van het schrijverscollectief Hyster-x.

Recente solotentoonstellingen zijn Prolific bij Galerie Tatjana Pieters, Gent (BE), Folded Whites Barak Lili M bij Pilar, Brussel (BE), State of Things bij KL8, Brussel (BE). Recente groepstentoonstellingen omvatten Borst, een show en lezing samen met Joëlle Dubois, gecureerd door Hyster-x bij De Studio, Antwerpen (BE), Kunstenfestival Watou, Poperinge (BE), Search Party gecureerd door Ben Edmunds bij Galerie Tatjana Pieters, Gent (BE), PASS 2021 gecureerd door Jan Hoet Jr. & Kris Martin in de kerk van Wanneberg (BE). Haar werk maakt deel uit van privécollecties door heel Europa.

In juni 2024 zal ze haar tweede solotentoonstelling hebben bij de Galerie Tatjana Pieters. Deze zomer maakte Cop een opmerkelijke verschijning met een sculpturale installatie gemaakt voor Sint-Denijs City, een Belgische biënnale voor hedendaagse kunst. In 2024 is haar werk geselecteerd voor de Biënnale van de Schilderkunst in het Mudel Museum, Deinze (BE) en het Crystal Ship festival in Oostende (BE).

www.ilkecop.com
www.instagram.com/ilkecop