Cultuurcentrum De Schakel

De Gaverprijs, georganiseerd door cc De Schakel, de Cultuurraad en het Stadsbestuur van Waregem, is een tweejaarlijkse wedstrijd voor hedendaagse schilderkunst. Deze twintigste editie wordt beschouwd als de meest vooraanstaande prijs voor schilderkunst in ons land en biedt een platform voor kunstenaars om hun artistieke relevantie en unieke visuele taal aan een breed publiek te presenteren.

De Gaverprijs 2022 ging naar Isa D'hondt. Vorige winnaars waren onder meer Manor Grunewald, Michiel Ceulers, Tine Colen, Lisa Spillebeen, Francis Bekaert, Stijn Bastianen en William Ludwig Lutgens. Vervolledig jij het lijstje?

Schrijf je hier in voor de preselectie.

Volgende prijzen worden uitgereikt:

 • de laureaat van de Gaverprijs 2024 ontvangt een geldprijs ter waarde van € 5.000
  en krijgt een solotentoonstelling in 2025 (uitgewerkt i.s.m. cc De Schakel).
 • aan de als tweede gerangschikte kunstenaar wordt
  een geldprijs ter waarde van € 2.500 toegekend
 • Nieuw: de publieksprijs geschonken door Canvas Claessens* omvat  500 in schildersmateriaal 
 • Alle geselecteerde werken worden tentoongesteld van zaterdag 13 januari tot en met zaterdag 24 februari 2024 in Be-Part (Gemeenteplein 10, 8790 Waregem).

  De bekroonde werken blijven eigendom van de kunstenaars, met uitzondering van één werk van de laureaat, die ermee instemt dat één door de jury aangeduid werk uit zijn of haar inzending gratis aan de Stad Waregem wordt afgestaan. De binnen zestig dagen na toekenning niet afgehaalde werken blijven onvoorwaardelijk eigendom van de organisatoren. 

  * Gedurende de looptijd van de laureatententoonstelling kan het publiek haar stem uitbrengen via een online omgeving. 

Schrijf je hier in voor de preselectie.

Lees hier het volledige wedstrijdreglement na.

Historiek

Tweejaarlijks wordt in ons huis de Gaverprijs voor Schilderkunst uitgereikt. Deze wordt sedert 1982 georganiseerd door cc De Schakel, de Waregemse Cultuurraad en stad Waregem. De naamgeving en het initiatief gaat echter terug tot 1970, toen Georges Leroy met zijn Gaverfonds deze Gaverprijs voor plastische kunsten opstartte als promotie voor de kunstbeleving in onze regio. Een Gaverprijs bekroonde toen niet een afzonderlijk schilderij of kunstwerk, maar was de bekroning voor het gehele actuele oeuvre van de kunstenaar. Een van de verdiensten van de Gaverprijs was dat hij kunstenaars hielp ontdek­ken, die tot dan toe in de schaduw bleven. In 1970 stond de prijs open voor schilderkunst. De volgende jaren ging de prijs naar andere expressieve kunstuitingen als beeldhouwen, sculptuur of grafiek.

In 1982 besliste de Waregemse Cultuurraad in samenspraak met cc De Schakel en het toenmalige gemeentebestuur om opnieuw aan te knopen met enkel schilderkunst en de laureaten te steunen met een mooie geldprijs. De stad Waregem houdt er een benijdenswaardige collectie schilderwerken aan over, want reglementair schenkt elke winnaar het winnend kunstwerk aan de stad Waregem. 

Schrijf je hier in voor de preselectie.

Laureaten

Gaverprijs 2022:
Isa D'hondt
__

Gaverprijs 2020:
William Ludwig Lutgens

Gaverprijs  2018:
Stijn Bastianen

Gaverprijs  2016:
Francis Bekaert

Gaverprijs 2014:
Lisa Spillebeen

Winnaars 1982 - 2012:
Paul Reniere uit Poperinge (1982), Rita Vansteelandt uit Brussel (1984), Bart Vandevijvere uit Zwevegem (1986), Lucie Pauwels uit Kortrijk (1988), Hans Bruyneel uit Borgerhout (1990), Ilse Petillon uit Tiegem (1995), Greet Van Autgaerden uit Mechelen (1998), Katleen Vermeir uit Bornem (2000), Bart Vandenheede uit Zwevegem (2002), Stief Desmet uit Gent (2004), Cédric Estercam uit Merksem (2006), Manor Gruneveld uit Gent (2008), Michiel Ceulers uit Waregem (2010), Tine Colen uit Berchem (2012).

Schrijf je hier in voor de preselectie.

Partners