Cultuurcentrum De Schakel

De Gaverprijs, georganiseerd door cc De Schakel, de Cultuurraad, Be-Part en het Stadsbestuur van Waregem, is een tweejaarlijkse wedstrijd voor hedendaagse schilderkunst. Deze twintigste editie wordt beschouwd als de meest vooraanstaande prijs voor schilderkunst in ons land en biedt een platform voor kunstenaars om hun artistieke relevantie en unieke visuele taal aan een breed publiek te presenteren.

De winnaar van deze editie is Ilke Cop (1988) uit Anderlecht. Juryvoorzitter Coucke omschreef haar werk als volgt: “Het werk van Cop getuigt van een opmerkelijke combinatie van creatieve moed en technische vaardigheid. Haar gedurfde en kritische beeldmontages, waarin diverse motieven naadloos samenvloeien, tonen een diepgaand begrip van kunsthistorische, allegorische en autobiografische elementen. Als autodidact, na een opleiding in kunstwetenschappen, heeft ze zich in slechts enkele jaren weten te profileren als schilder van formaat. Haar vakkundige aanpak van het grote(re) formaat getuigt van een volwassenheid en beheersing die haar werk onderscheiden. Een opmerkelijk kunstenaar die met haar eigenzinnige stijl en expressieve zelfportretten de jury heeft weten te imponeren.”

Zij ontvangt het prijzengeld van 5.000 euro en krijgt een solotentoonstelling in 2025. Het winnende werk ‘Bountiful III’ uit 2022 wordt opgenomen in het kunstpatrimonium van stad Waregem.

 Ontdek het winnende werk en de andere de laureaten vanaf 13 januari 2024 in Be-Part.

Tentoonstelling:

  • Wanneer: van zaterdag 13 januari tot en met zaterdag 24 februari 2024 (13.00u) 
    in Be-Part (Gemeenteplein 10, 8790 Waregem)
  • Openingsuren van donderdag tot zondag: 14.00u tot 17.30u.
  • Van harte welkom op de finissage op 24 februari om11.00u

Een opwindende toevoeging aan deze editie is de publieksprijs t.w.v. € 500 aan schildersmateriaal, geschonken door Claessens Artists’ Canvas. Dit jaar krijg jij voor het eerst de kans om deel te nemen aan het beslissingsproces. Via myclaessens.com/gaverprijs. kun je nog tot 23 februari stemmen op je favoriete kunstwerk.

Klik hier om je stem uit te brengen.


De winnaar van de publieksprijs werd op 24 februari om 11.00u bekendgemaakt.
Gefeliciteerd aan Jarne Elsen, wiens prachtige werk 'the dog cave' het publiek en onze community wist te betoveren, en maar liefst 430 stemmen verdiende!


Download hier de brochure met het juryverslag, 
de lijst van winnaars en geselecteerden. 

Historiek

Tweejaarlijks wordt in ons huis de Gaverprijs voor Schilderkunst uitgereikt. Deze wordt sedert 1982 georganiseerd door cc De Schakel, de Waregemse Cultuurraad en stad Waregem. De naamgeving en het initiatief gaat echter terug tot 1970, toen Georges Leroy met zijn Gaverfonds deze Gaverprijs voor plastische kunsten opstartte als promotie voor de kunstbeleving in onze regio. Een Gaverprijs bekroonde toen niet een afzonderlijk schilderij of kunstwerk, maar was de bekroning voor het gehele actuele oeuvre van de kunstenaar. Een van de verdiensten van de Gaverprijs was dat hij kunstenaars hielp ontdek­ken, die tot dan toe in de schaduw bleven. In 1970 stond de prijs open voor schilderkunst. De volgende jaren ging de prijs naar andere expressieve kunstuitingen als beeldhouwen, sculptuur of grafiek.

In 1982 besliste de Waregemse Cultuurraad in samenspraak met cc De Schakel en het toenmalige gemeentebestuur om opnieuw aan te knopen met enkel schilderkunst en de laureaten te steunen met een mooie geldprijs. De stad Waregem houdt er een benijdenswaardige collectie schilderwerken aan over, want reglementair schenkt elke winnaar het winnend kunstwerk aan de stad Waregem. 

Laureaten

Gaverprijs 2024:
Ilke Cop
__

Gaverprijs 2022:
Isa D'hondt
__

Gaverprijs 2020:
William Ludwig Lutgens

Gaverprijs  2018:
Stijn Bastianen

Gaverprijs  2016:
Francis Bekaert

Gaverprijs 2014:
Lisa Spillebeen

Winnaars 1982 - 2012:
Paul Reniere uit Poperinge (1982), Rita Vansteelandt uit Brussel (1984), Bart Vandevijvere uit Zwevegem (1986), Lucie Pauwels uit Kortrijk (1988), Hans Bruyneel uit Borgerhout (1990), Ilse Petillon uit Tiegem (1995), Greet Van Autgaerden uit Mechelen (1998), Katleen Vermeir uit Bornem (2000), Bart Vandenheede uit Zwevegem (2002), Stief Desmet uit Gent (2004), Cédric Estercam uit Merksem (2006), Manor Gruneveld uit Gent (2008), Michiel Ceulers uit Waregem (2010), Tine Colen uit Berchem (2012).

Partners