Cultuurcentrum De Schakel

Janne Gistelinck - Een kaart zonder zee

 • Gecureerd door Zuzanna Rachowska
 • Van zaterdag 6 maart tot 28 maart 2021
 • Opening: 6 maart van 17.00u tot 22.00u
  in aanwezigheid van de artiest en de curator. 
 • Toegang: gratis.
 • Reserveren is verplicht (behalve op  27 en 28 maart*)
  Per tijdslot van 30 minuten kunnen tot 6 mensen de tentoonstelling bezoeken.
 • Openingsuren: 
  - 7, 12, 13, 14, 19, 20, 21 maart: van 14.00u tot 18.00u
  - tijdens de MAART Kunstroute:
  • Vr 26 maart: van 19.00u tot 23.00u 
  • Za 27 maart: van 11.00u tot 17.00u
  • Zo 28 maart: van 11.00u tot 17.00u


Voor haar eerste solotentoonstelling brengt Janne Gistelinck enkele indrukwekkende textielkunstwerken samen in cc De Schakel. Gistelinck vertrekt vanuit de jacquard-weeftechniek om te experimenteren met digitale beelden van het menselijk lichaam en zijn anatomie. Deze worden getransformeerd tot een bevreemdend en anoniem landschap. Dit landschap staat nooit stil en is in een staat van constante mutatie. Ons intiem gekende lichaam wordt zo plots een - terra incognita - valselijk herkenbaar, zoals een kaart zonder zee. De toeschouwer wordt uitgenodigd om in interactie te gaan en te reflecteren over dit ambigue semi-menselijk landschap.

Over de kunstenaar

Janne Gistelinck studeerde aan LUCA School of Arts in Gent. In 2019 behaalde ze haar master in de beeldende kunsten in de afstudeerrichting textielontwerp. Ze werkt voornamelijk met de jacquard weeftechniek en maakt geregeld sculpturale werken. In haar praktijk gaat ze op zoek naar manieren om de menselijke lichamelijke ervaring in beeld te brengen. Hierbij stelt ze vragen rond de verhouding die we aangaan met het menselijk lichaam en hoe dit zich manifesteert in de relaties met de ander en de omgeving. 

Ze werkt vaak met het medium van collages waarin ze landschappen, het menselijk lichaam, dieren en technologie samen laat vergroeien tot een antropomorf wezen. Steeds vertrekkende vanuit de digitale en fotografische ruimte worden de beelden omgezet in textiele weefsels.

Naast haar eerste solotentoonstelling in cc De Schakel, zal ze op residentie gaan in het Industriemuseum in Gent.

Over de curator


Zuzanna Rachowska is een onafhankelijke curator, schrijfster en onderzoeker gevestigd in Brussel. Naast haar master in sociologie en filosofie, behaalde ze in juni 2020 haar postgraduaat curatoriële studies aan het KASK. Vanaf 2019 was ze co-curator van verschillende groepstentoonstellingen, zoals bv. Condition Report in Vandenhove Centrum te Gent, From Scratch to Scratch, in het kader van Jan van Eyck jaar en The Garden is Older Than The Field in het landschapspark Bulskampveld. Ze was solo-curator van de tentoonstelling Theatrum Opticum Revived van videokunstinstallaties van Eric de Kuyper, uit de M HKA-collectie in oktober 2020.

Download hier de persmap.

Tijdens de MAART Kunstroute

Om de tentoonstelling Een kaart zonder zee ten volle te ervaren, bieden we tijdens de MAART Kunstroute een vrijblijvende Q&A aan met de kunstenaar en de curator. 

 • 27 maart 2021 van 11.00u tot 17.00u:
  Janne Gistelinck is de hele dag aanwezig en nodigt alle bezoekers uit om met haar in dialoog te gaan. 

 • 28 maart 2021 van 11.00u tot 17.00u:
  Ontdek aan de hand van een Q&A de inzichten en het werk van Janne Gistelinck door curator Zuzanna Rachowska. Deze sessies zijn in het Engels en Nederlands.

* De MAART Kunstroute verbindt verschillende locaties op één boeiend parcours. Rekening houdend met de huidige maatregelen en de verschillende locaties hoef je je bezoek niet te reserveren. Weet wel dat er een beperkte capaciteit zal zijn en je misschien even zal moeten wachten.