Cultuurcentrum De Schakel

Toegankelijkheid

In De Schakel doen we al het mogelijke om een huis te zijn waar iedereen welkom is. 
Zo is de Schakelbox voorzien van een lift. Rolstoelgebruikers kunnen de lift gebruiken vanuit de parking Het Pand of instappen ter hoogte van de Esplanade.

Ook De Schakel is toegankelijk voor rolstoelgebruikers. De stadslift in het Pand of de lift vanuit de parking van de Zuiderpromenade kunnen vrij gebruikt worden. 

Rolstoelgebruikers

Wie in een rolstoel zit, laat dit best bij reservatie weten. Jij en een eventuele begeleider krijgen een speciale plaats vooraan in de zaal. Het is niet mogelijk rolstoelplaatsen te reserveren via de website, je bestelt je tickets best via 056 62 13 40 tijdens de openingsuren.

Slechtziend

Blindengeleidehonden zijn toegelaten in De Schakel. Gelieve dit te melden bij reservatie, dan kunnen wij een goede zitplaats garanderen. De avond zelf begeleiden onze medewerkers je graag naar je plaats.

Slechthorenden

Voor o.a. humor, theater en gespreksavonden kan je in de schouwburg en de Schakelbox live meeluisteren naar wat er op het podium gebeurt via je eigen hoofdtelefoon of oorapparaat. We werken hiervoor samen met MobileConnect van Sennheiser. Deze app streamt het geluid van op het podium rechtstreeks naar je hoofdtelefoon of oorapparaat via je smartphone. 

PRAKTISCHE TIP:

Installeer op voorhand, thuis, de Sennheiser MobileConnect app op je smartphone en test of je smartphone verbinding kan maken met je oorapparaat. Download en installeer de app via iOS of Android.

TER PLAATSE:

 • Connecteer de app met je gehoortoestel of met je eigen oordopjes.
 • Krijg toegang tot ons streamingkanaal via deze QR-codes:

  Scan deze code als je het systeem in de schouwburg wil gebruiken:  Scan onderstaande code als je het systeem in de Schakelbox wil gebruiken:

--

Opgelet, we doen ons uiterste best om het geluid zo snel mogelijk door te sturen maar het is onvermijdelijk dat er een beetje vertraging zit op de overdracht van het geluid.

Dit kan je doen om een echo-effect te voorkomen:

 • Kijk de instellingen van je oorapparaat na: beperk indien mogelijk het omgevingsgeluid. Zo kan je focussen op het geluid dat binnenkomt via MobileConnect.
 • Wil je een hoofdtelefoon gebruiken? Gebruik dan één die je oren volledig bedekt. Het helpt ook als je een draad kan gebruiken in plaats van Bluetooth.
 • Bespreek dit eventueel op voorhand met je audioloog.

UiTpas met kansentarief

Cultuur ligt niet voor iedereen binnen zijn budget. Daarom bieden wij bij cc De Schakel mensen met financiële beperkingen een grote korting op losse tickets. Meer info over de UiTpas met kansentarief vind je hier.

Let op: tickets aan het kansentarief kunnen op voorhand met UiTPAS-nummer online, aan de balie, per e-mail via tickets@ccdeschakel.be of 056 62 13 40 gereserveerd worden. Op de avond van een activiteit is dat niet mogelijk.

European Disability Card
 

De European Disability Card (EDC) is een gratis kaart die de toegang van personen met een handicap tot cultuur, sport en vrijetijdsbesteding bevordert (musea, pretparken, toeristische attracties, sportcentra,…) en een aantal voordelen in die domeinen biedt. Je kan hier je EDC digitaal aanvragen.

Elke bezoeker in ons huis mag zich thuisvoelen. Er worden daarom de volgende inspanningen gedaan om diensten, activiteiten en evenementen toegankelijk te maken voor personen met een handicap:

 • Er zijn speciale plaatsen voorzien voor rolstoelgebruikers. Bij de verbouwingswerken wordt extra aandacht besteed aan het voorzien van inclusieve plaatsen voor rolstoelgebruikers.

 • Eerst binnen: bij een cultuurvoorstelling kan je, vóór de rest van de toeschouwers, toegang krijgen tot de zaal. Zo kan je rustig plaatsnemen.

 • In de schouwburg beschikken we over hoofdtelefoons waarmee slechthorenden de voorstellingen (vooral theater) beter kunnen volgen. Het gebruik van de hoofdtelefoon is gratis. In de Schakelbox is een nieuw systeem van gehoorbegeleiding via WIFI voorzien.

 • Heb je als houder van een EDC nood aan een begeleider, dan kan die gratis mee. Dit voor alle voorstellingen in eigen beheer. Dergelijke tickets kunnen via mail en telefonisch (056 62 13 40) gereserveerd worden.

 

Genderinclusieve toiletten


We willen in cc De Schakel en de Schakelbox zoveel mogelijk plekken toegankelijk maken voor zoveel mogelijk mensen. Dus ook onze toiletten zijn genderinclusief. Er is niet langer een strikte opdeling man / vrouw. Wel nog altijd handen wassen na gebruik.