Cultuurcentrum De Schakel

  

Van 21 tot 25 september dompelen we je onder in de mogelijkheden van technologie, robotica en A.I. toegepast in het kunstveld onder de noemer 'ruis'.

Een tiental boeiende 'stoorzenders' geven een positief signaal naar hun eigen werkterrein en bieden je een hoopvolle, enthousiaste blik op de toekomst. Gevestigde kunstenaars en artiesten komen uit hun 'laboratorium' en laten je kennismaken met hun artistieke pareltjes: van theater over performances, langs concerten, inspirerende talks en leerrijke workshops voor jong en oud. Maak samen een kleine sprong vooruit in de Waregemse Schakelbox.

Dit was RUIS 2022:

  

  • Ugo Dehaes

    Simple Machines + Arena
    I.k.v. RUIS presenteren we:
    zo 25 sep 22

    Fan van robots en alles wat mechanisch in beweging komt? Lees dan niet verder, want dit is een dag vol beleving en robotweetjes voor jou. De voorstelling is zo uniek en leuk dat de moeilijke taal hieronder alleen maar tijdverlies is. Tijd die je beter kan spenderen aan het bestellen van tickets.

    Al sinds de oudheid is onze soort gefascineerd door het maken van en fantaseren over artificiële mensen en mechanische automaten. Het is dus geen wonder dat robots ondertussen alomtegenwoordig zijn in onze hedendaagse maatschappij. Wist je trouwens dat robots tegen 2030 meer dan 800 miljoen jobs zullen uitoefenen?

    Ugo Dehaes onderzoekt onze fascinatie voor robotisering en past het toe in zijn eigen artistieke proces: hoe kunnen dansers vervangen worden door robots en hoe kan hij zijn rol als choreograaf overlaten aan artificiële intelligentie? De resultaten van zijn onderzoek komen aan bod in zijn Forced labor-cyclus, die bestaat uit de voorstelling Simple Machines en het installatieparcours Arena.

     

    Simple machines
    In Simple machines stelt Ugo Dehaes de evolutie naar machines die de wereld draaiende houden, in vraag. Hij investeert in robotmateriaal en creëert een voorstelling waarin de menselijke artiesten vervangen worden door artificiële intelligentie en robots. Robots die altijd beschikbaar zijn, nooit moe worden en niet vergoed moeten worden. 

    Je neemt plaats rond een grote tafel waarop zich een voorstelling met kleine, erg organisch-ogende robots ontrolt. Doorheen de voorstelling evolueren ze naar complexere machines. Van heel dichtbij maak je mee hoe robots ontstaan, evolueren, leren bewegen, zich organiseren en een dansvoorstelling ontwikkelen.

     

    Arena
    Arena is een installatieparcours dat je langs verschillende eigenaardige robots brengt. Je ontdekt hoe de robots hun bewegingen inoefenen én krijgt de kans om zelf een aantal robots te besturen. Je vangt een eigenzinnige glimp op van een toekomstige wereld zonder menselijke lichamen. Maar of dit een utopie of dystopie zal zijn, daar mag je zelf over beslissen.

  • Hetty Helsmoortel

    Missie 2022 (try-out)
    I.k.v. RUIS presenteren we deze try-out:
    za 24 sep 22

    Een theaterspecial over het meest spraakmakende wetenschapsnieuws van 2022 voor iedereen vanaf 16 jaar.

    Hetty Helsmoortel serveert in Missie 2022 een scherpe analyse van het voorbije wetenschapsjaar. Dat doet ze in heldere, humoristische en hoopvolle stijl. Als het maar met de letter H begint, moet Hetty gedacht hebben. Ze heeft dan ook de gave om ingewikkelde dingen begrijpelijk uit te leggen aan een groot publiek. 

    Waarom was de lancering van de James Webb telescoop zo’n groot nieuws? Welke impact heeft de oorlog in Oekraïne op de voortgang van de wetenschap? En waarom is het geen goed idee om juwelen te dragen die 5G-stralen blokkeren? 

    Dat, en véél meer, kom je te weten in Missie 2022. Dé wetenschapsshow voor elke (jong)volwassene met een gezonde interesse in de wereld om ons heen. Wij durven onze hand ervoor in het vuur steken dat je de hele show geboeid aan haar lippen zal hangen.

    En oh ja, voor mocht je twijfelen: geen specifieke wetenschappelijke voorkennis vereist.

  • Coderdojo

    Zelf leren programmeren?
    I.k.v. RUIS presenteren we:
    za 24 sep 22

    Zin om zelf te leren programmeren? Droom je ervan om je creativiteit los te laten op een robot, een videospel of een website?

    CoderDojo organiseert wereldwijd bijeenkomsten voor jongeren van 7 tot 17 jaar waar ze in groep leren programmeren. Ben je minstens 7 jaar en jonger dan 18 jaar? Hou je van computers en zelf (leren) programmeren? Dan is CoderDojo helemaal iets voor jou!

    Leer alles over programmeren en ga er onmiddellijk mee aan de slag. Geen saaie theorielessen maar gewoon doen: spelletjes bedenken, apps ontwikkelen, robots besturen en websites maken. Je hebt helemaal geen voorkennis nodig, maar we vragen wel om bij voorkeur een eigen laptop mee te brengen.

  • Lego WeDo

    Workshop
    I.k.v. RUIS presenteren we:
    za 24 sep 22
    -
    zo 25 sep 22

    Programmeren is kinderspel! Dat tonen we graag aan tijdens onze workshop LEGO WeDo. Al doende leer je niet alleen programmeren, maar ook om hun creatieve grenzen te verleggen. Kom snel naar ruis!

    Lego ontwikkelde een eigentijds bouwset waarmee kinderen de wetenschap kunnen ontdekken. Met de veelzijdigheid van Lego stenen en de programmeermogelijkheden van digitale technologie worden kinderen aangemoedigd om de grenzen van creativiteit te verleggen, te onderzoeken, te ontwerpen, innovatieve ontwerpen te creëren en hun ideeën te delen.

  • Kyoko Scholiers

    Zone X
    I.k.v. RUIS presenteren we:
    vr 23 sep 22
    -
    zo 25 sep 22

    Hoe zullen onze nakomelingen over een eeuw naar onze tijd kijken? En wat blijft er tegen dan nog van ons over?

    In Zone X van kunstenares en theatermaakster Kyoko Scholiers maak jij een stadswandeling in het jaar 2124, door een gebied dat na de ‘Ramp van 2034’ van de wereld werd afgeschermd. De tijd bleef er stilstaan en de lokale bevolking leeft er nog steeds zoals in 2022. Op weg door deze levende ruïne fileert de gids van dienst ons hedendaagse denken en doen. Ze houdt ons onder de microscoop en toont ons de bizarre wezens die we zijn, zeker in de ogen van onze nazaten. Maar haar interpretaties zijn soms wel héél creatief.

     

  • Discover sessie

    Dorian Van den Heede, Kevin Trappeniers, Jelle Demanet en Dries Depoorter
    I.k.v. RUIS presenteren we:
    vr 23 sep 22

    Programmator, theatermaker, kunstenaar, designer, vormgever, student, psycholoog, wetenschapper, communicatiemedewerker, ... 4 sprekers komen je van je stoel blazen met hun knowhow over robotica, A.I. en de toepassingen hiervan in de kunsten en de maatschappij. Na afloop van deze allereerste Discover sessie kan je met collega's nieuwe plannen smeden voor de toekomst of gewoon gezellig napraten (met lunch) in de nieuwe cinema: de Schakelbox. 

    Omdat wij in De Schakel geloven dat het nodig is om elkaar af en toe te inspireren én omdat we dit een bijzonder boeiend onderwerp vinden nodigen we je - in het kader van het festival RUIS - uit voor een Discover sessie.
    Welkom op een netwerkvoormiddag voor iedereen die benieuwd is naar de wereld van robotica en hun toepassingen in de cultuursector en het algemene kunstenveld.

    De gesprekken worden in goede banen geleid door Valery De Smedt, onderzoekshoofd LABOpro en medewerker bij de Dienst Onderzoek en Projecten van LUCA School of Arts.

    --
    Aanwezig: Kunst in Zicht, VIVES Innovation and Learning Academy, Stedelijke Kunstacademie Waregem, Cult!, VTI Waregem, cc DE SPIL, Stad Kortrijk, Cultuurcentrum CasinoKoksijde, Quindo, LUCA School of Arts, Podiumkunsten.be, Cultuurconnect ...
    --

    Ontdek de sprekers en het volledige progamma onder de beelden :

  • Animaltroniek

    Exoot
    I.k.v. RUIS presenteren we:
    do 22 sep 22
    -
    zo 25 sep 22

    Een knipoog naar robotica, een zoektocht naar aaibaarheid.

    Exoot - oftewel Tristan Kruithof - is een welkom gezelschap in Waregem. Wie hem in zijn rondrijdende oldtimer/ aquarium gevuld met goudvissen en één man tijdens de opening van de Zuiderpromenade zag, weet dat hij verwondering schept. 

    Dit keer komt hij met iets héél bijzonders: Animaltroniek! Deze installatie, bestaande uit twee interactieve wezens, is een knipoog naar een wereld waarbij technologie uit de hand loopt en een robotisch dierenrijk haar intrede doet… Kruithof zocht naar een vorm, waarbij robotica, mechanica en elektronica op een transparante manier samensmelten en er een bijna ‘aaibaar’ wezen ontstaat met een eigen persoonlijkheid. Een wezen dat hangt, beweegt en interacteert met het publiek.

  • Sohnarr

    Coral Dusk
    I.k.v. RUIS presenteren we:
    wo 21 sep 22

    Sohnarr laat je meevoeren naar de onderkoelde elegantie van Agnes Obel, folktronica a la Múm en de filmische elegantie van Ólafur Arnalds.

     

    Drie jaar geleden stapte Patricia Vanneste uit Balthazar, de band die ze samen met Jinte Deprez en Maarten Devoldere oprichtte. Nu treedt ze op het voorplan met haar soloproject Sohnarr en het debuutalbum Coral Dusk, gecomponeerd en deels opgenomen tijdens een lange reis door de herfstlandschappen van Zweden en Noorwegen. 

    Gewapend met twee violen, een microfoon, een laptop, een midi-keyboard en een goed paar stapschoenen als bagage, wentelde ze zich in de imposante eenzaamheid van de adembenemende omgeving. Op zes weken tijd had ze de nummers klaar die nu samen Coral Dusk vormen. Voor liefhebbers van o.a. Johann Johannsson, Nils Frahm en Ólafur Arnalds. Fijn gezelschap dus!

van 2