Cultuurcentrum De Schakel
Danny Willems

Bruno Vanden Broecke & Valentijn Dhaenens / KVS

Rexit!
vr 4 okt 24 20:00 - 21:15
vr 4 okt 24
20:00 - 21:15
  • vr 4 okt 24
    20:00 - 21:15
    Inleiding om 19.00u door Vincent Stuer.
    Schouwburg, Waregem

Valentijn Dhaenens en Bruno Vanden Broecke kruipen samen onder het vel van de historische figuren Spaak en Leopold III. Voor jouw ogen worden iconen mensen zoals jij en ik.

Vijf jaar hebben ze elkaar niet gezien, Leopold III en zijn buitenlandminister Paul-Henri Spaak, sinds die nacht bij het begin van de oorlog. De regering vluchtte het land uit, de koning bleef. Vijf lange bezettingsjaren is het blijven malen, wringen, rijpen, het zogenaamde ‘tragische misverstand’ tussen hen.

Het zal nog eens vijf jaar duren eer de strijd beslecht is. Niet met een compromis, maar met een volksraadpleging die elke Belg dwingt kant te kiezen en het land tot op de rand van de burgeroorlog brengt.

De botsing tussen Spaak en Leopold is niet alleen de confrontatie van twee figuren die tijdens de oorlog andere keuzes maakten, maar van twee verschillende persoonlijkheden en tegenstrijdige wereldbeelden. Het vormt de oerknal waaruit onze hedendaagse democratie geboren wordt.

Na Onbezongen, een vlijmscherpe filering van het politieke wezen, schrijft Vincent Stuer (politiek woordvoerder en speechschrijver) opnieuw een stuk op het lijf van Valentijn Dhaenens – en ditmaal ook van spitsbroeder Bruno Vanden Broecke. Samen kruipen zij onder het vel van de historische figuren Spaak en Leopold III. Voor je ogen worden iconen mensen zoals jij en ik.

Credits

Regie en spel: Bruno Vanden Broecke & Valentijn Dhaenens 
Tekst: Valentijn Dhaenens, Vincent Stuer & Bruno Vanden Broecke 
Concept: Vincent Stuer 
Kostuumontwerp en Scenografie: Chloé Wasselin-Dandre 
Lichtontwerp: Geert Drobe 
Compositie en geluidsonstwerp: Patrick Van Neck 
Toneelmeester: Lieven Symaeys 
Productieleiding: Ella De Gregoriis 
Dramaturgie: Dina Dooreman 
Boventiteling: Inge Floré 
Productie: KVS 
Coproductie: Perpodium