Cultuurcentrum De Schakel

Lucinda Ra / Stefanie Claes & De Studio

Ravensbrück
Selectie Het Theaterfestival 2024
vr 8 nov 24
vr 8 nov 24

Met Ravensbrück tracht theatermaker Stefanie Claes haar familie te verlossen van een trauma met een woordloze en beeldende voorstelling voor volwassenen en (hun) tieners, voor een beperkt publiek.

Aline Vervoort, de grootmoeder van Stefanie, wordt tijdens de Tweede Wereldoorlog samen met haar ouders opgepakt in haar huis in Winksele. Een jaar lang verblijft ze in het Duitse vrouwenconcentratiekamp Ravensbrück. Ondanks koude, honger en mishandeling overleeft ze die donkere maanden, maar haar leven is voor altijd getekend door de gruwelijke oorlogsgebeurtenissen.

Als kind droomt Stefanie soms dat soldaten haar straat binnenvallen en dat ze moet vluchten. Pas op haar 16de beseft ze welk drama er zich in haar familie heeft afgespeeld. Gaandeweg wordt het duidelijk dat het oorlogsverleden van haar familie overal tussen, in, op en onder zit.

Als inspiratiebron voor Ravensbrück baseert Stefanie Claes zich - naast documentaires, historische naslagwerken en interviews met trauma-experten - op gesprekken met haar (groot)moeder en flarden uit persoonlijke brieven. Het podium wordt haar atelier: door te tekenen, schilderen, uit te wissen en belichten brengt ze het stille lijden van drie generaties met ambachtelijk meesterschap tot leven.

Selectie Het Theaterfestival 2024

📄 Lees er hier alles over

Credits

Concept, ontwerp en spel: Stefanie Claes
Dramaturgie & feedback: Sofie Van der Linden, Barbara Claes en Simon Allemeersch
Lichtadvies: Marlies Jacques
Productie: Lucinda Ra
Coproductie: De Studio, VIERNULVIER
In samenwerking met De Grote Post, Museum Dr. Guislain, Schouwburg c o r s o
Met de steun van de Vlaamse Gemeenschap, de stad Gent, deAuteurs