Cultuurcentrum De Schakel

Christiane Struyven

Moeten vrouwen naakt zijn om in het museum te hangen?
di 12 nov 24 20:00 - 21:30
di 12 nov 24
20:00 - 21:30
  • di 12 nov 24
    20:00 - 21:30
    Schakelbox, Waregem

Met een provocerende titel neemt Christiane Struyven je in een unieke lezing mee naar de wereld van moderne en hedendaagse vrouwelijke kunst.

Vroeger was het voor vrouwen zo goed als onmogelijk om kunstenaar te worden, laat staan om echt door te breken. Tot 1900 was het zelfs verboden voor hen om kunstonderwijs te volgen. Later mochten ze weliswaar wel meedoen, maar tot in de jaren '80 was de kunstwereld een mannenbastion. Gelukkig bracht het feminisme in de jaren '70 en '80 hier langzaam maar zeker verandering in: vrouwelijke kunstenaars en kunsthistorici eisen hun plek op in de kunstgeschiedenis. Maar hoe zit het vandaag de dag met vrouwelijke kunstenaars? Hebben ze het nu makkelijker?

Kunsthistorica Christiane Struyven schreef een opvallend boek waarin ze kunstenaressen eindelijk de erkenning geeft die ze verdienen in de kunstgeschiedenis. Tijdens haar lezing werpt ze een veelzijdige blik op enkele moderne en hedendaagse vrouwelijke kunstenaars vanaf 1990 tot nu. Je zult versteld staan van wat je te horen krijgt.

Christiane Struyven heeft een indrukwekkend parcours afgelegd. Ze studeerde rechten aan de K.U.L. en kunstgeschiedenis aan de University of Cambridge, en behaalde ook een diploma als antiquair. Haar passie voor kunst bracht haar naar Mexico, waar ze voor het Ministerie van Opvoeding werkte en tentoonstellingen organiseerde over universele schilderkunst. Na 25 jaar als advocaat aan de Balie van Brussel te hebben gewerkt, nam ze de rol van TV-presentatrice op zich bij de VRT en werd ze bestuurder bij de Belgacom Art Foundation, evenals raadgever van de Commissaris-Generaal Europalia Mexico. Sinds 2010 deelt ze haar kennis via freelance lezingen over 20e- en 21e-eeuwse kunst voor gerenommeerde instellingen zoals de Koninklijke Bibliotheek van België, Bozar, BRAFA, het Ministerie van Buitenlandse Zaken van België, het Musée Picasso in Parijs, het Musée Matisse in Nice en Los Amigos del Prado in Madrid.