Cultuurcentrum De Schakel

Julian Hetzel & Ntando Cele

SPAfrica
I.k.v. NEXT Arts festival:
do 21 nov 24 19:00 - 20:30
do 21 nov 24
19:00 - 20:30
  • do 21 nov 24
    19:00 - 20:30
    Schouwburg, Waregem

SPAfrica* is een solovoorstelling over empathie en hoe we waardevolle dingen uit de natuur halen (extractivisme), en onderzoekt hoe nauw racisme verbonden is met kapitalisme.

Samen met de Zuid-Afrikaans-Zwitserse performer Ntando Cele verkent Julian Hetzel de grenzen van empathie (het vermogen om te begrijpen of te voelen wat een ander ervaart). Wat als empathie de bestaande machtsstructuren en privileges niet opheft of verandert, maar een instrument is dat deze versterkt? 

Via water en tranen als conflictmateriaal en metaforen voor de winning van natuurlijke en emotionele hulpbronnen, bouwt de voorstelling voort op de transactie van deze duurzame middelen tussen Europa en Afrika – water voor tranen en tranen voor water. Enerzijds wordt drinkwater uit de Sub-Sahara geïmporteerd in Europa: SPAfrica – ’s werelds eerste empathiedrank. Anderzijds worden tranen gewonnen in het hart van Europa en overgebracht naar de oorsprong van het water in Afrika. 

Welkom in een bijzondere NEXT-ervaring die theater, muziek en video combineert.

Ntando Cele kruipt op het podium bedrieglijk goed in de huid van theatermaker Julian Hetzel als witte, sociaal geëngageerde kunstenaar, om zo te ontsnappen aan verwachtingen die onvermijdelijk worden geprojecteerd op de zwarte huidskleur van een protesterende performer uit Durban.

De Volkskrant ★★★★

Over de makers: 

Julian Hetzel combineert in zijn werk hedendaags theater, performance en beeldende kunst. Hij gelooft dat kunst zowel luid, bizar en brutaal, als mooi, inspirerend, mysterieus en divers moet zijn. Theater is voor hem een manier om de complexiteit van de wereld te verkennen en om de uitkomsten daarvan zo vorm te geven dat het publiek meegenomen en geraakt wordt. Zijn artistieke onderzoek gaat over de ‘big behinds’: de onzichtbare economieën en verborgen machtsstructuren die de wereld regeren. Zijn voorstellingen confronteren en roepen soms heftige reacties op. Marijn Lems (in het NRC) noemt Hetzel een ‘beroepsprovocateur’ die de grenzen van wat acceptabel is bewust overschrijdt. 

In haar werk combineert de Zuid-Afrikaans-Zwitserse performer Ntando Cele fysiek theater, met muziek, tekst en video om haar eigen identiteit te herscheppen op het podium.

*Engels gesproken, boventitels in het Nederlands

Credits

Concept: Julian Hetzel and Ntando Cele
Regie: Julian Hetzel
Performance: Ntando Cele
Dramaturgie: Miguel Angel Melgares
Artistiek adviseur: Sodja Lotker, Khanyisile Mbongwa
Muziek en compositie: Frank Wienk
Lichtontwerp: Nico de Rooij
Technische coördinatie: Vincent Beune, Aengus Havinga 
Technici: Tom Doeven, Simon Kelaita, Bea Verbeek, Wout Jansen
Technische oplossingen: Merijn Versnel, Guido Bevers
Productie coördinatie: Marieke van den Bosch
Productie Kaapstad: Lungile Mbongwa
Galeriehouder Kaapstad: Mpilo Ngcukana
Productie-assistent: Jana Riese
Assistent kostuumontwerper: Merel van Erpers Roijaards
Masker kunstenaar: Carly Heathcote
Make-up: Julia Markow
Rekwisieten: Saskia Hartog
Video documentatie: Reynold Reynolds, Bongeka Ngcobo
Fotografie: Alexandra Masmanidi, Anouk Maupu

Speciale dank aan de volunTEARS en de lokale hosts van de nagesprekken.

SPAfrica is een productie van Studio Julian Hetzel
In coproductie met: Schauspiel Leipzig (DE) CAMPO Gent (BE) Theatre Vidy-Lausanne (CH) SPRING Performing Arts Festival Utrecht (NL) Auawirleben, Bern (CH).
Met steun van: Fonds Podiumkunsten (NL), Gemeente Utrecht (NL) Fonds21 (Nl), Vriendenloterij Fund (NL), Prins Bernhard Culture Fund (NL), Onassis AiR Athens (GR), 16 on Lerotholi Gallery (ZA)