Cultuurcentrum De Schakel
Philip Vanoutrive

Ann Peuteman

Rebels: het verzet van 75-plussers
di 3 dec 24 20:00 - 21:30
di 3 dec 24
20:00 - 21:30
  • di 3 dec 24
    20:00 - 21:30
    Schouwburg, Waregem

Ouderen in het verzet tegen de betutteling: wat kunnen we van hen leren, als we tenminste écht willen luisteren.

Oude mensen willen vooral lekker rusten. Het liefst zitten ze in hun luie stoel voor tv met een dekentje over hun knieën. Dagelijkse beslommeringen geven ze zoveel mogelijk uit handen en een uitgesproken mening hebben ze al lang niet meer. Maar ís dat wel zo? In werkelijkheid ergeren de meeste 75-plussers zich te pletter aan de manier waarop hun generatie wordt voorgesteld, behandeld en verzorgd. 

‘Genoeg!’ zeggen de rebellen op leeftijd met wie Ann Peuteman samenwerkt. ‘Dit pikken wij niet langer.’ Tijdens de lezing legt ze aan de hand van hun eigen verhalen uit wat het ouderen zo moeilijk maakt om de touwtjes over hun leven in handen te houden en vooral: wat we daar met z’n allen aan kunnen doen.

Wie is Ann Peuteman? 

Ann Peuteman is redactrice bij het weekblad Knack. Daarnaast verdiept ze zich al jaren in het leven en de rechten van tachtigplussers. Daarover schreef ze Grijsgedraaid, waarom we bang moeten zijn om oud te worden, Verplant – waarom het heerlijk wonen kan zijn in het woonzorgcentrum en Rebels – Het verzet van 75-plussers. Ze geeft in binnen- en buitenland lezingen en workshops over de manier waarop we met ouderen omgaan en verzorgt gastlessen voor verschillende opleidingen voor verpleegkundigen en andere gezondheidswerkers. 

Credits

Philip Vanoutrive