Cultuurcentrum De Schakel

Aya Sabi

Half Leven
di 18 mrt 25 20:00 - 21:30
di 18 mrt 25
20:00 - 21:30
  • di 18 mrt 25
    20:00 - 21:30
    Schakelbox, Waregem

Het boek Half Leven beschrijft de levens van drie generaties vrouwen: Fatna, geboren rond 1940 in een dorp aan de voet van de Atlas in Marokko, dochter Hamouda, geboren in Nederland, en kleindochter Shams, levend in het Nederland van nu. Het boek kende ontzettend veel lezers die met schrijver en columnist Aya Sabi (1995) wilden spreken over de pijn in hun eigen familie. Dit zette haar aan het denken: wat na het trauma? 

Het afgelopen jaar heeft Sabi zich verdiept in een nieuwe term: intergenerationele troost. Hoe kunnen we helen als we oude pijnen dragen die niet de onze zijn? Sabi komt los van de rationele verhalen, los van het brein. Volgens haar zit de heling in ons lichaam. In deze toekomstlezing schetst zij literaire vooruitzichten waarin heling en mildheid deel worden van ons bestaan.

In Aya Sabi borrelt een vulkaan.

Knack over haar debuut

Aya Sabi's debuutroman Half Leven verscheen in augustus 2022 bij uitgeverij Das Mag en werd met lof overladen. Het was echter niet haar eerste pennenvrucht. Sinds 2015 schreef Sabi al voor deredactie.be, Mo*, De Morgen en NTGent magazine. Ze was genomineerd voor de Opzij Literatuurprijs, de Hebban Debuutprijs en de Confituur Boekhandelsprijs. Met Half Leven won ze de Fintro Publieksprijs 2023.