Cultuurcentrum De Schakel

IMAGO MUNDI

De los álamos vengo
zo 27 okt 24 17:00
zo 27 okt 24
17:00
  • zo 27 okt 24
    17:00
    Sint-Bavokerk, Sint-Baafs-Vijve

Het eerste koffieconcert van het seizoen 2024-2025 vinden geestverwanten elkaar in een versmelting van oost en west. Luitist Sofie Vanden Eynde en udspeler Saad Mahmood Jawad, elk meesters op hun eigen instrument, hebben door de jaren heen een diepe vriendschap ontwikkeld, die al vele prachtige muzikale creaties heeft voortgebracht. In het unieke decor van de Sint-Bavokerk brengen ze een betoverende combinatie van klassieke muziek uit Andalusië, traditionele Arabische melodieën en Sefardische en Maghrebijnse liederen tot leven.

Met De los álamos vengo breiden ze hun duo uit door de toevoeging van de getalenteerde Tunesische zangeres Amel Sdrisi. Haar bekwaamheid strekt zich uit van Oosterse klanken tot klassieke muziek, waardoor het ensemble een rijke en diverse uitvoering belooft.

Sofie Vanden Eynde (BE) begon op gitaar, maar besloot, toen haar liefde voor de muziek van renaissance en barok eenmaal was ontbrand, definitief over te schakelen op luit en teorbe. Inmiddels geniet ze een internationale reputatie als specialiste voor historische tokkelinstrumenten. Ze treedt op met il Gardellino, Hathor Consort en a nocte temporis, en in duo met Romina Lischka, Emma Kirkby, Lieselot De Wilde, Deborah Cachet en anderen. Via haar initiatief Imago Mundi, een ontmoetingsplaats voor oude en nieuwe, westerse en oosterse muziek en voor verschillende artistieke disciplines, maakte ze onder meer Divine Madness en Murmuring Muses and Whispering Jinn. Sofie maakte een indringend zelfportret Verdwijntijd rond haar burn-out, dat onder meer ook in de vorm van een boek verscheen en als tentoonstelling, met tekeningen van Emilie Lauwers. Haar meest recente cd La chambre bleue is een programma met sopraan Deborah Cachet.

Saad Mahmood Jawad (IQ) werd na zijn studies in Bagdad bekroond als ‘beste instrumentalist’ en als ‘ridder van de Irakese ud’ door het Iraakse ministerie van cultuur in 2001. Hij geeft momenteel les in Bahrein en speelt als solist vaak samen met gerenommeerde artiesten als zijn broer Bassem Hawar. Hij was te horen op festivals over de hele wereld (Frankrijk, Duitsland, België, Algerije, Marokko, China en Libanon). Sinds 2018 is Saad Mahmoud Jawad een ambassadeur van de vrede en vertegenwoordigt de vereniging Global Peace without Borders. Sinds kort is Saad bovendien een Guinness World Record-houder dankzij een concert van 24u30 onder de vlag Ud voor Vrede.

Credits

Sofie Vanden Eynde: luit & teorbe
Saad Mahmood Jawad: ud & arrangementen