Cultuurcentrum De Schakel
Leen Van Den Meutter

Uus Knops & Joris Hessels

Rouwen in vertrouwen
I.k.v. Reveil 2024
do 17 okt 24 20:00
do 17 okt 24
20:00
  • do 17 okt 24
    20:00
    Schakelbox, Waregem

Het maakt onlosmakelijk deel uit van ons leven. Iemand verliezen, afscheid nemen, rouwen... Maar wat zeg je tegen iemand die een broer, een zus, een ouder of een kind verloren heeft? Hoe bied je troost? Hoe beleven kinderen een rouwproces en hoe gaan we daarmee om? 

Tijdens een frisse oktoberavond nemen Joris Hessels en Uus Knops je onder een warm deken mee op een aangrijpende bijeenkomst rond afscheid, rouw en troost. Door middel van haar persoonlijke verhaal en hun gezamenlijke inzichten, verkennen ze deze thema's op diverse niveaus. Ondertussen brengt Wolf met zijn warme baritonstem de avond tot leven met melodieën die echoën aan de groten der muziekgeschiedenis, zoals The Beatles en Cohen. Eline Van Eerdenbrugh, alias elineveer, voegt een visuele dimensie toe aan de ervaring door middel van haar treffende illustraties, waarin ze ongrijpbare emoties op een indringende manier tot leven wekt.

Over de makers

Uus Knops is psychiater, auteur en rouw- en verliesdeskundige en zet zich in om de rouwcultuur in Vlaanderen een pak warmer te maken. In 2018 debuteerde ze met Casper – een rouwboek waarin ze de zoektocht naar haar vermiste broer en de zoektocht van een rouwproces omschrijft. Daarna volgden nog pareltjes als Op afstand nabij en Een klein afscheid (samen met Joris Hessels). Naast schrijver is Uus Knops ook de bezielster van het TrOostjuweel en de Onumenten.

Joris Hessels is een Vlaamse acteur en televisiemaker. Hij maakte het ontroerende programma Radio Gaga samen met kompaan Dominique Van Malder. Daarna maakte hij De Weekenden, Gentbrugge, Taxi Joris en Willy’s Boot voor VRT Canvas. Programma’s die een ode zijn aan de menselijkheid, altijd op speelse toon. Joris schreef samen met Uus zijn literair debuut Een Klein Afscheid. Hij is vader van 4, samen met Evelien en woont in het hartje van Gentbrugge.

Wolf Vanwymeersch begon zijn muzikale reis met Waldorf, ontwikkelde zich verder met The Van Jets en Elefant, en bevindt zich nu bij Wholes. Zijn muziek balanceert tussen singer-songwriter en elektronica, gedreven door persoonlijke teksten en een warme baritonstem. Geïnspireerd door The Beatles en Cohen, vermijdt Wolf labels en creëert hij liever diverse sferen. Zijn aanstekelijke melodieën en eigenzinnige songstructuren kenmerken zijn unieke muzikale visie.

Eline Van Eerdenbrugh, bekend als elineveer, is een veelzijdige kunstenaar. Ze creëert haar eigen werk en illustreert onder andere voor Dimitri Leues Manja of de zeven lagen der Ziltheid. Met een scherp observatievermogen weet ze ongrijpbare emoties in sprekende beelden te vangen, vaak met een focus op menselijke interacties en gevoelens. Haar kunst raakt zonder te kwetsen, brengt fragiliteit en inzicht naar voren, en benadrukt het mooie en poëtische in het menselijke bestaan.