Cultuurcentrum De Schakel

Roeland Hendrickx Ensemble

Mozart meets Psycho + Souvenirs de voyage
zo 16 feb 25 17:00
zo 16 feb 25
17:00
  • zo 16 feb 25
    17:00
    Sint-Bavokerk, Sint-Baafs-Vijve

Voor de derde keer op rij mogen we de kerkstoelen in de prachtige Sint-Bavokerk bijeen zetten voor een spannend koffieconcert met het Roeland Hendrikx Ensemble! Na eerdere memorabele optredens kijken we reikhalzend uit naar de terugkeer van dit ensemble, dat eerder te gast was in 2018 en 2020 in Sint-Baafs Vijve.

Hoe klinkt een klarinetkwintet als het uit de koker komt van het genie dat de onheilspellende muziek voor Hitchcock klassiekers als Vertigo of Psycho schreef? Verrassend lyrisch op het eerste gehoor, een gevolg van Bernard Herrmanns (1911-1975) liefde voor de Britse Romantiek van componisten als Elgar en Vaughan Williams. Maar vlak onder die idyllische schil zindert een duister randje.

Omdat W.A. Mozart op veel plekken welkom was, maar zich nooit ergens écht thuis voelde, was zijn leven een koffer vol ‘souvenirs de voyage’, die ook altijd in zijn muziek terechtkwamen. Zoals zo vaak bij Mozart verbergt de façade van symmetrie en stabiliteit van het Klarinetkwintet duistere indrukken en gapende afgronden. In zijn ondraaglijke lichtheid mengt Mozarts kwintet bijzonder fraai met de geschifte edelkitsch van Herrmann. 

Programma

Wolfgang Amadeus Mozart, Klarinetkwintet KV581 (1789) (35 min)

Allegro
Larghetto
Menuetto
Allegro con variazioni

Bernard Herrmann, Souvenirs de voyage (1967) (30 min)

Andante Pastorale – Allegro
Berceuse
Andante Tranquilo Quasi Barcarolla

Credits

Klarinet: Roeland Hendrikx 
Viool: Nicolas Dupont 
Viool: Noémi Tiercet 
Altviool: Sander Geerts 
Cello: Sébastien Walnier