Cultuurcentrum De Schakel

Amanda Piña (CL-MX)

EXÓTICA
I.k.v. NEXT Arts festival:
za 2 dec 23 20:30 - 22:10
za 2 dec 23
20:30 - 22:10
  • za 2 dec 23
    20:30 - 22:10
    Schouwburg, Waregem

EXÓTICA is een opzwepend ritueel. Het is een ware seance waarbij dansers opduiken als voorouders, als queer en vrouwen van kleur van vroeger en nu. Op die manier gaan ze de dialoog aan met jou. Ze re-enacten, bezweren, celebreren en voeren uitdrijvingen uit.

Heb je al gehoord van La Sarabia (1878-1988), Nyota Inyoka (1896-1971), François Benga (1906-1957) en Leila Bederkhan (1903-1986)? Stuk voor stuk zijn het dansers en choreografen van kleur die aan het begin van de 20ste eeuw door Europa toerden. Ze hadden talent en aanzien, maar werden al te vaak gereduceerd tot exotisme en verdwenen tussen de plooien van de westerse canon. 

Een eeuw later blaast choreografe Amanda Piña hun werk nieuw leven in. Welke danstaal kenmerkte hen? Hoe kunnen we hun werk vandaag begrijpen? Wat blijft intact van de context waarin ze opereerden? Vier bezwerende dansers brengen een ode aan de vergeten iconen die hen voorgingen. Exótica is een uitdrijving en een ritueel, een re-enactment en een viering. Ontdek de fascinerende figuren achter de blinde vlekken van de dansgeschiedenis.

De Chileens-Mexicaanse Amanda Piña onderzoekt de politieke en sociale aspecten van beweging en de inheemse kennis die de wereld vormgeeft. Haar werk, met een sterk dekoloniserende inslag, laveert tussen beeldende kunst en choreografie.

 

EXTRA: Closing party - EXÓTICA Soundsystema

Met Reggaeton, Amapiano en afrolatino tropical sound sluit EXÓTICA Soundsystema NEXT bruisend en excessief af.

EXÓTICA Soundsystema is ontstaan tijdens de ontwikkeling van de voorstelling EXÓTICA, en bestaat uit verschillende medewerkers uit dit stuk. Het muziekcollectief schreef meerdere songs voor de voorstelling, maar beschikt over een nog een veel groter repertoire, dat zij graag met het publiek van NEXT willen delen.

Over Amanda Piña
Amanda Piña is een Chileens-Mexicaanse kunstenares die in Wenen en Mexico City leeft. Ze is een erg veelzijdig kunstenaar van wie het werk cirkelt rond de politieke en sociale aspecten van beweging, inheemse vormen van kennis en praktijken die de wereld vormgeven. Ook de ‘kolonisering van de kunsten’ komt aan bod in haar werk. Tot haar artistieke tools behoren: dans- en choreografisch onderzoek, het creëren en cureren van performances, de ontwikkeling van educatieve kaders en het schrijven en redigeren van publicaties over wat zij ‘Bedreigde Menselijke Bewegingspraktijken’ noemt. Piña’s werk valt te situeren binnen de context van podiumkunsten en visuele kunsten. 

Over NEXT Arts Festival
Elk najaar dopen zo’n 25 Franse, Waalse en Vlaamse cultuurhuizen de Eurometropool tot ‘Avignon van het Noorden’ en tonen 40 topproducties van choreografen, theatermakers en performers uit zo’n 20 landen. NEXT 2023 passeert langs 15 Franse en Belgische steden en toont er een scherpe selectie van nieuw, internationaal werk.

Met De Schakel tekenen we graag in voor het programma en nodigen je ook uit voor de verbluffende theatervoorstelling work.txt van Nathan Ellis op 17 november in onze eigenste Schakelbox. Daarnaast nemen we je graag op sleeptouw naar Rijsel op 1 december voor Le Jardin des Délices van regisseur en decorontwerper Philippe Quesne.

Credits

Artistic direction: Amanda Piña | Choreography by: Bared André Kabangu Kakambay, Ángela Muñoz Martínez, Zora Snake, Venuri Perera, iSaAc Espinoza Hidrobo, Amanda Piña

Performance: Ángela Muñoz Martínez, Zora Snake, iSaAc Espinoza Hidrobo, dafne Moreno, Amanda Piña | Dramaturgy: Nicole Haitzinger | Integral design: Michel Jimenez | Stage set and scenography: Forêt Asiatique (1921) by Albert Dubosq, reproduced by Decoratelier Jozef Wouters as part of Amanda Piña’s contribution to Infini #18 (2022) | Technical direction: Marcelo Daza, LIght Emilio Cordero | Music: Ángela Muñoz Martínez, Zevra | Sound design: Dominik Traun | Costumes: Federico Protto | Director’s assistant: Pierre-Louis Kerbart |

 

Production: Amanda Piña/Fortuna | Coproduction: Kunstenfestivaldesarts, Holland Festival, Festival d’Automne à Paris, Tanzquartier Wien, PACT Zollverein, DDD-Festival Dias da Dança, La Bâtie-Festival de Genève, NEXT Festival

Supported by: De Singel, KWP Kunstenwerkplaats, wpZimmer

Thanks to: Stadsschouwburg Kortrijk, Showtex, Bruno Forment, FWF funded project Border Dancing Across Time P-31958, Christina Gillinger-Correa Vivar (archival research), Rolando Vázquez (decolonial theory/interview)

Funded by the Cultural Department of the City of Vienna, Arts and Culture Division of the Federal Chancellery of Austria

Performances in Brussels with the support of Österreichisches Kulturforum in Brussels