Cultuurcentrum De Schakel
Flore Deman

WinterWoordenNacht 2024

met o.a. Maud Vanhauwaert, FULCO, Nisrine Mbarki, ...
za 27 jan 24 19:30 - 23:59
za 27 jan 24
19:30 - 23:59
  • za 27 jan 24
    19:30 - 23:59
    Schouwburg, Waregem

WinterWoordenNacht is dé literaire verademing in de donkere wintermaanden. Met het thema 'tweede kans' als rode draad, haalt het klankenfestival - in samenwerking met de Waregemse bibliotheek en de cultuurdienst van Stad Waregem - alles uit de kast met een fascinerende mix van opkomende en gevestigde schrijvers, muzikale talenten en indrukwekkende slampoëten.

Maak je klaar om te genieten van de crème de la crème van het literaire en muzikale landschap, want WinterWoordenNacht pakt voor deze editie uit met:

 

Maud Vanhauwaert

Maud Vanhauwaert schrijft, doceert en maakt, is Master Taal- en Letterkunde en behaalde een masterdiploma Woordkunst aan het Conservatorium van Antwerpen.

Voor haar poëziedebuut Ik ben mogelijk (2011) kreeg ze de Vrouw Debuut Prijs, voor haar bundel Wij zijn evenwijdig_ (2014,) o.a. de Publieksprijs van de Herman De Coninck-wedstrijd. In haar werk zoekt ze naar speelse theatrale vormen om poëzie publiekelijk te maken.

Je kent haar van haar performances op radio en tv, is ereburger van de stad Veurne en was van 2018 tot 2019 Antwerps stadsdichter. In mei 2020 verscheen Het stad in mij, dat werd bekroond met de Jan Campertprijs 2020.

 

Mariken Heitman

Mariken Heitman (1983) studeerde biologie in Utrecht. Ze schrijft en werkt daarnaast als tuinder en docent groenteteelt. Ze publiceerde korte verhalen op o.a. deFusie, De Optimist, Papieren Helden en nY. Artikelen en essays van haar verschenen o.a. in De Volkskrant, De Standaard en NRC.

In 2019 verscheen haar debuutroman De wateraap. Deze werd genomineerd voor de Bronzen Uil, de Anton Wachterprijs en stond op de longlist van de Jan Wolkersprijs. In augustus 2021 verscheen haar tweede roman Wormmaan. Hiervoor ontving zij het C.C.S. Crone stipendium. In mei 2022 werd aan Wormmaan de Libris Literatuur Prijs toegekend.

 

Nisrine Mbarki

Nisrine Mbarki (1977, Tilburg) is een veelzijdige schrijver, dichter, columnist, vertaler en programmamaker. Ze is programmamaker voor Winternachten, redactielid van Poëziekrant, jurylid van de Grote Poëzieprijs en de Jan Campert-prijs.

Ze schrijft poëzie, theaterteksten en korte verhalen. Als literair vertaler vertaalt ze poëzie uit het Arabisch naar het Nederlands. Haar gedichten en columns verschijnen regelmatig in literaire tijdschriften als De Gids, Poëziekrant, De Revisor, Tirade en Het Liegend Konijn. Ze stond eerder op festivals als Poetry International, Globale in Bremen, Winternachten, Read My World, Felix Poetry Festival in Antwerpen en de Nacht van de Poëzie.

 

Tiemen Hiemstra

Tiemen Hiemstra (1991) is schrijver en performer. Hij werd in Groningen geboren en groeide daar ook op.

In Antwerpen studeerde hij Woordkunst. Na zijn studie verhuisde hij naar Leipzig waar hij schreef en postbode was. Inmiddels woont hij weer in Antwerpen.

In mei dit jaar verscheen zijn eerste roman, W. Een verhaal over vriendschap en de onmogelijkheid van authenticiteit.

 

Bregje Hofstede

Bregje Hofstede (1988) is een veelzijdige en veelgeprezen schrijver en activist. Ze is o.a. mede-oprichter van feministische actiegroep De Bovengrondse en Stichting Nationaal Heksenmonument.

Hofstede debuteerde in 2014 met de roman De hemel boven Parijs, die werd genomineerd voor o.a. de Libris Literatuur Prijs. Haar tweede roman Drift (2018) haalde de shortlist van diezelfde prijs in 2019. Daarnaast publiceerde ze de essaybundel De herontdekking van het lichaam: over de burn-out (2016) en het non-fictie boek Slaap vatten: hoe een slapeloze de nacht terugwon (2020), evenals het wandelverhaal Bergje (2021) en de pornografische novelle December (2022). In 2023 verscheen de lovend ontvangen roman Oersoep.

 

Laureaten van
het West-Vlaams kampioenschap
Poetry Slam

Net zoals voor de vorige editie nodigt Winterwoordennacht de 3 laureaten van het West-Vlaams kampioenschap poetry slam uit: Myriem El-Kaddouri, Stefanie Lauwers en Arvid Viaene.

Dit kampioenschap wordt sinds 2016 georganiseerd door De Stroate.
__

 

FULCO

FULCO bezingt de alledaagse waanzin. De Gentse Nederlander speelt bij BeraadGeslagen, STADT en De Beren Gieren, maar werkt in de tussentijd voortdurend aan Nederlandstalige nummers. Denk aan kleurrijke synths en lekkere drummetjes. Een losgeslagen muzikaliteit en een heerlijk rijke taal, veel melodie en zelfs post-punk. Met voorbeelden als Doe Maar, Sly & The Family Stone en Mac DeMarco.

FULCO brengt zijn nummers live tot de kern, herbouwt ze op basis van zijn stemming en de interactie met het publiek. Hij herinterpreteert zijn teksten en gaat in een intiem akoestisch concert in dialoog met zijn luisteraars.met steun van:

 

i.s.m.:
Flore Deman

Praktisch


Tijdslijn


Locatie

Winterwoordennacht 2024 gaat door op verschillende locaties. Zowel de Schouwburg, jeugdhuis Den Uitvlucht en de bibliotheek liggen op wandelafstand van elkaar.

Omruilvoordeel

Op vertoon van je ticket en in ruil voor 30 UiTPASpunten kun je tussen 18u30 en 19u45 een gratis boek naar keuze* bemachtigen aan de balie in de pop-up tent.

*keuze uit / zolang de voorraad strekt:

  • Tiemen Hiemstra - W.
  • Bregje Hofstede - Oersoep
  • Maud Vanhauwaert - Tosca
  • Nisrine Mbarki - Oeverloos
  • Mariken Heitman - Wormmaan
Stel zelf je programma samen

Ook op deze editie stel je zelf je programma samen. Nadat je je ticket kocht, krijg je van ons een link waarin je digitaal je keuze moet doorgeven. Op de avond van het festival kan je je persoonlijk programma komen oppikken aan de balie in de tijdelijke pop-upfoyer aan de schouwburg. Meer info volgt in je mailbox.