Cultuurcentrum De Schakel

Amal

Uit de selectie van Wannes
ma 11 mrt 24 20:00 - 21:45
ma 11 mrt 24
20:00 - 21:45

Regisseur Jawad Rhalib, bekend van geëngageerde documentaires, keert na 8 jaar terug naar zijn roots: het maken van prachtige fictie.

De eerste blik in de film dompelt ons onder in de gekwelde wereld van Mounia, die onder de douche haar tranen laat stromen na aanvallen op school, gemarkeerd door de tatoeage op haar rug: 'Vergeet niet te sterven'. Lubna Azabal schittert als Amal, een onconventionele Franse lerares met gewaagde lespraktijken in het hart van de genadeloze jungle van de middelbare school, waar ze oog in oog komt te staan met de geesten van haar eigen verleden. Tegelijkertijd vindt Mounia, een studente van Marokkaanse afkomst, de moed om haar homoseksualiteit te accepteren en besluit uit de kast te komen, om vervolgens geconfronteerd te worden met meedogenloze pesterijen met dramatische gevolgen.

 Amal tracht tolerantie en acceptatie van diversiteit te onderwijzen, ondanks bedreigingen en religieuze druk. De regisseur vertelt hoe Amal de realiteit ontdekt van de fundamentalistische wurggreep op de school en de administratie, die ontslag neemt onder de druk. Ondanks uitdagingen blijft Amal vastbesloten obscurantisme te bestrijden via onderwijs als middel tot moderniteit en vrijheid.

Jawad Rhalib wil met Amal een rol spelen in de strijd tegen obscurantisme, waarbij onderwijs als krachtig wapen tegen religieus extremisme centraal staat, en de film resoluut aantoont dat de stem van de rede zelfs te midden van tegenspoed zal zegevieren.

 

Regie
Jawad Rhalib
Cast
Lubna Azabal, Johan Heldenbergh, Fabrizio Rongione, Catherine Salée
Speelduur
107 min
Releasedatum
wo 7 feb 24
Jaar
2023
Land
België
Taal
Arabisch, Frans
Ondertiteling
Nederlands
  • Let op met kinderen tot 12 jaar
  • Angst
  • Discriminatie

 

Een schitterende vertolking van Lubna Azabal (dat is een pleonasme!) is het fundament waarop Amal rust. Een knappe Belgische film van de onvermoeibare Jawad Rhalib.

FilmFestGent

De selectie van Wannes

Maandelijks proberen we jullie te voorzien van een verse lichting filmische hoogstandjes. Naar aanleiding van de première van z'n eerste langspeelfilm Holy Rosita vroegen we Wannes om curatorschap op te nemen voor een deel van onze filmprogrammatie. Ook deze film draagt hij een warm hart toe:

"Deze film zal jullie niet onberoerd laten: heftig, maar o zo nodig…"

--
Naar aanleiding van het curatorschap van Wannes Destoop, kan je na deze film gezellig napraten in onze bar.