Cultuurcentrum De Schakel

Io Capitano

ma 29 apr 24 20:00 - 22:15
  • Let op met kinderen tot 16 jaar
  • Geweld
ma 29 apr 24
20:00 - 22:15

Op het Filmfestival van Venetië wist regisseur Matteo Garrone, bekend van Gomorra en Dogman, te imponeren met zijn film Io capitano, die niet minder dan 13 prijzen won. Deze film is een absolute aanrader die je meeneemt op een onvergetelijke reis die je niet snel zal vergeten.

Seydou en Moussa zijn beiden vijftien jaar oud, neven en beste vrienden. Hun grote droom is om hun muziekcarrière in Europa van de grond te krijgen. Om die droom waar te maken, hebben ze in het geheim geld gespaard. Ze willen vanuit Senegal naar Libië reizen en daarvandaan de oversteek naar Italië maken. Maar al snel komen ze erachter dat de reis vol gevaren zit wanneer het transport dat hen naar Libië zou brengen hen midden in de Sahara achterlaat. Nu moeten ze te voet verder, samen met andere migranten.

Matteo Garrone liet zich voor ‘Il capitano’ inspireren door ooggetuigenverslagen van Afrikaanse vluchtelingen en maakte een zeer aangrijpende en empathische film. - ★★★½ HUMO

Italiaan Matteo Garrone brengt in Io Capitano het verhaal van twee jonge Senegalezen die Europa willen bereiken en filmde het als een epische thriller. – Het Nieuwsblad

De Italiaanse Gomorra-regisseur Matteo Garrone kijkt voorbij de grenzen van zijn vaderland met Io capitano, een soms magisch-realistische film over de vluchtelingencrisis. – De Standaard

Io Capitano
Regie
Matteo Garrone
Cast
Seydou Sarr, Moustapha Fall, Affif Ben Badra, Issaka Sawadogo
Speelduur
124 min
Releasedatum
wo 10 jan 24
Jaar
2023
Land
België, Frankrijk, Italië
Taal
Frans, Wolof
Ondertiteling
Nederlands
  • Let op met kinderen tot 16 jaar
  • Geweld

‘Io Capitano’ toont de grootsheid van twee jonge Afrikanen op weg naar Europa.

★★★★ De Morgen

Filmfestival Venetië 2023 – Winnaar Beste Regisseur / Beste Jonge Acteur / Beste Productie / UNESCO Award
Oscars 2024 – Nominatie Beste Internationale Film
Filmfestival Gent 2023 – Nominatie Beste Film
Golden Globes 2024 – Nominatie Beste Film

Programma

Io Capitano kadert binnen het MOOOV-filmfestival Zuid West-Vlaanderen i.s.m. Lokaal Mondiaal Beleid –Diversiteit (stad Waregem).

Vluchtverhalen... ze zijn talrijk, maar we zijn er zelden mee bekend. Dit was één van de drijfveren achter onze beslissing om Io Capitano op het programma te zetten.

Deze film, geïnspireerd door het ware verhaal van de kapitein waar de titel naar verwijst, put ook uit de ervaringen van verschillende migranten. De grondige research die eraan voorafging, alleen al maakt het een onmisbare film. Laat je meeslepen in een brutale rollercoaster die uitblinkt in authenticiteit.

Naast het vertonen van de film, plannen we op zoek te gaan naar vluchtverhalen en hopen we deze getuigenissen met jullie te delen.