Cultuurcentrum De Schakel

Overdemurenheen

Glenn Dumortier
In samenwerking met Avansa MZW:
di 14 nov 23 20:00 - 22:00
di 14 nov 23
20:00 - 22:00
  • di 14 nov 23
    20:00 - 22:00
    Cinema Schakelbox, Waregem

Ervaar in een pakkende docufilm hoe woorden en ritme verbinden en gesloten werelden openen.

Overdemurenheen geeft je een inkijk in de gevangenissen van Ruiselede, Gent en Oudenaarde, waar gedetineerden en vrije burgers elkaar ontmoeten en samen Poetry Slam* maken. Ze werden gecoacht door slampoeten Sam 'Samoerai' Durnez, Hind Eljadid en Fatih De Vos. Samen gingen ze op zoek naar wat hen bond. Door middel van woorden en ritme ging een gesloten wereld een stukje open. Glenn Dumortier, cineast en West-Vlaams Kampioen Poetry Slam 2021, maakte op verzoek van het project DIALOOG en Creatief Schrijven de documentaire en slaagde erin om een poëtische vertelling te creëren binnen een rauwe en uitzonderlijke context.

Na de film gaan Glenn Dumortier, Marlies Gailliaert (vzw De Huizen) en Arne Dejaegere (Avansa MZW) met elkaar én jou in gesprek over de kracht van cultuur om mensen over de (gevangenis)muren heen samen te brengen.

Extra:
Ook theater- en filmacteur Bruno Vanden Broecke brengt met Klink. een labyrint aan verhalen van geïnterneerden. Lees er hier meer over. 

i.s.m.


Poetry Slam kan de wereld niet redden, maar af en toe wel een mens.

Vrij naar Griet Op de Beeck in het boek Mekaar Zien. Het belang van cultuur in de gevangenis van De Rode Antraciet.

Over vzw De Huizen
De Huizen is een vzw die streeft naar een kleinschalige en herstelgerichte detentie ter bevordering van reïntegratie en verkleining van de kans op recidive. Deze organisatie streeft voor een volledig nieuw penitentiair paradigma waar gevangenissen vervangen worden door kleinschalige detentiehuizen, gedifferentieerd op niveau van begeleiding en beveiliging en bovendien in de maatschappij verankerd zijn.

Over Arne De Jaegere
Arne De Jaegere (1992) ging na zijn studies Rechten (KU Leuven) aan de slag als journalist op de nieuwsdienst van de VRT. Daar werkte hij mee aan programma's zoals De Afspraak, Iedereen Kiest, Vandaag en Het Journaal. Hij specialiseerde zich in justitie en het gevangeniswezen. Na zes jaar besliste Arne om de journalistiek te verlaten en te werken rond de thema's die hem nauw aan het hart liggen: filosofie, psychologie en verbinding.

*Poetrywatte? Poetry Slam is een combinatie van voordracht, poëzie en performance.

EXTRA: Podcast #2: Iedereen Levenslang
In de podcastreeks Iedereen levenslang? praat verhalenmaker Ng Sauw Tjhoi met Nick, Melinda, Ismail, Steven, Els en Dominique. Wat die gemeen hebben … de gevangenis.