Cultuurcentrum De Schakel
Stefaan Temmermans

Kans of toeval?

Jean Paul Van Bendegem
vr 29 mrt 24 20:00 - 21:15
vr 29 mrt 24
20:00 - 21:15
  • vr 29 mrt 24
    20:00 - 21:15
    Schakelbox, Waregem

Wie kent Jean Paul Van Bendegem niet? Hij is zowel wiskundige als filosoof, professor logica en wetenschapsfilosofie en de geschikte man om ons interactief en boeiend te vertellen over het spanningsveld tussen werkelijke kansen en hoe (slecht) we die inschatten.

Waarschijnlijkheden en kansen maken namelijk deel uit van het dagelijkse leven: de kans dat het regent, de kans dat de trein vertraging heeft, de kans de Lotto te winnen, … Maar wat zijn kansen eigenlijk? Hoe goed zijn wij mensen in het inschatten van kansen? Overschatten we? Onderschatten we? Voor dat laatste zal van het publiek trouwens de medewerking worden gevraagd. Ten slotte zal ook de moeilijke vraag wat toeval is en of toeval bestaat bekeken worden.

Maak je geen zorgen, je hoeft geen wiskundig genie te zijn om deze voordracht bij te wonen. Het enige wat je nodig hebt is je gezond verstand en een luchtige geest. En laten we eerlijk zijn, wie heeft er nu écht hogere wiskunde nodig in het dagelijks leven? Tenzij je natuurlijk van plan bent om een raket te bouwen in je achtertuin, dan heb je waarschijnlijk wel een beetje meer nodig dan alleen gezond verstand.