Cultuurcentrum De Schakel
Tom Herbots

Zoë Demoustier / Ultima Vez

Unfolding an Archive
za 23 mrt 24 20:00 - 21:00
za 23 mrt 24
20:00 - 21:00
  • za 23 mrt 24
    20:00 - 21:00
    Nagesprek onder leiding van Daniël Demoustier.
    Schouwburg, Waregem

Welkom in een beklijvende choreografie waarin het lichaam fungeert als een archief en de opgeslagen gebeurtenissen en emoties onderzocht worden.

In Unfolding an Archive ontvouwt Zoë Demoustier een beeldarchief van 20 jaar oorlogsverslaggeving. De man achter de camera is haar vader Daniël Demoustier. De zoektocht naar een verhouding tot het beeldenrijk van wereldgebeurtenissen waarmee ze is opgegroeid, is als een beweging van ver en dichtbij. In een poging tot reconstructie brengt ze het archief tot leven. Ze ontmantelt de mechanismen die schuilgaan achter de archiefbeelden. Gaandeweg ontstaat er een choreografie van poses en gebaren in een opgebroken tijdlijn van fysieke herinneringen.

--
Samen met onze buren van het Leietheater in Deinze willen we het werk van deze beloftevolle choreografe bij een groter publiek bekendmaken. Onder de vleugels van Ultima Vez (Wim Vandekeybus) creëerde ze ondertussen twee producties die je nu op onze podia kan meemaken. What Remains kan je in Leietheater bewonderen op vrijdag 23 februari. De buren heten je alvast welkom. Meer info: www.leietheater.be 

In Unfolding an Archive onderzoek ik wat nieuws is, hoe journalistiek werkt, hoe je met beelden de werkelijkheid in een bepaald frame onderbrengt. Maar er is ook een tweede, veel persoonlijker spoor: wat heeft die bijzondere baan van mijn vader met mij gedaan?

Zoë Demoustier

Over Zoë Demoustier

Het lichaam is steeds het vertrekpunt van de visuele voorstellingen van Zoë Demoustier. Vanuit beweging maakt ze linken met actuele en geëngageerde onderwerpen en creëert ze documentaire choreografisch werk. Ze werkte als performer en als assistent met o.a. Kabinet K, Michiel Vandevelde, Iris Bouche/Opera Ballet Vlaanderen en David Weber Krebs. Vanaf 2022 start ze een nieuwe samenwerking als choreograaf bij Ultima Vez.

Extra:
Hoe meer context, hoe leuker de danservaring. Daarom maken De Zendelingen podcastinleidingen bij voorstellingen, getiteld De Proloog. In deze aflevering vertellen hosts Eva Vanderstricht en Jens Dewulf samen met Zoë Demoustier alles wat je moet weten voor je naar de voorstelling komt kijken.

Of je nu onderweg bent of thuis zit, zet gewoon je koptelefoon op en laat je meeslepen. Mis deze onmisbare podcast niet en luister nu naar De Proloog #1!

>

Credits

Choreografie en uitvoering: Zoë Demoustier
Live geluid: Willem Lenaerts
Geluidsconcept: Willem Lenaerts en Rint Mennes
Lichtontwerp: Harry Cole
Video en geluidsarchief: Daniël Dumoustier
Dramaturgie: Eloïse Vandenbroucke
Met steun van Ultima Vez